Wat is een wrapped token?

De kans is groot dat je onlangs de term ‘wrapped token’ voorbij hebt zien komen. Je bent namelijk met een reden hier op de site terecht gekomen. Omdat deze term van groot belang is voor de markt in het algemeen hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Lees snel verder om erachter te komen wat een wrapped token eigenlijk is.

Wrapped token voor dummies

Een wrapped token is een cryptomunt waarvan de waarde gelijk is aan die van een ander effect. Dit kan bijvoorbeeld een Bitcoin zijn of een aandeel. De gelijke waarde wordt gerealiseerd met smart contracts of door de onderliggende effecten aan te kopen.

Met een wrapped token is het bijvoorbeeld mogelijk om Bitcoins te gebruiken op de Ethereum. Het kan leuk zijn om de techniek achter wrapped tokens te begrijpen, maar gelukkig kan je prima gebruikmaken van de mogelijkheden zonder deze te begrijpen. Je kunt wrapped tokens simpelweg kopen en de techniek haar werk laten doen.

Wat wil je weten over wrapped tokens?

  • Definitie: wat zijn wrapped tokens precies?
  • Werking: hoe werken wrapped tokens?
  • Voordelen: wat zijn de voordelen van wrapped tokens?
  • Nadelen: wat zijn de nadelen van wrapped tokens?
  • Soorten: wat zijn bekende wrapped tokens?

Definitie van een wrapped token

Een wrapped token is kan ook wel gezien worden als een speciale versie van een andere crypto valuta. De wrapped token is gekoppeld aan de waarde van het activum dat het vertegenwoordigt en kan doorgaans op elk moment voor worden ingewisseld. Dit noemen we ook wel het ‘wrappen’ van de wrapped token.

De wrapped token vertegenwoordigt meestal een activum dat niet gebruikt wordt op de blockchain waarop het is uitgegeven. Je kunt een wrapped token ook wel zien als een soort stablecoin nu de wrapped token zijn waarde ontleent aan een ander activum. In het geval van een stablecoin is dat meestal een fiatvaluta. Bij de wrapped token gaat het meestal om een activum dat van nature op een andere blockchain wordt gebruikt.

Omdat blockchains allemaal anders werken is er geen goede manier om informatie tussen deze systemen te verplaatsen. De wrapped tokens vergroten de interoperabiliteit (de mate waarin systemen kunnen samenwerken) tussen verschillende blockchains. Dit houdt ook wel in dat de onderliggende tokens cross-chain gebruikt kunnen worden. Als normale belegger hoef je je geen zorgen te maken over het uitpakken van een wrapped token. Het is namelijk zo dat je deze gewoon kunt verkopen voor de onderliggende waarde van de munt. Dit houdt in dat je als belegger je wrapped token kunt verkopen alsof het een normale munt is.

Hoe werkt een wrapped token – het ‘wrappen’

Tijd om te kijken naar het wrappen, ook wel het uitpakken, van de wrapped token. Een belegger stuurt een bepaalde hoeveelheid naar een adres van een bewaarder om te slaan. Het adres zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid wordt verzonden naar een andere gebruiker. Wanneer de wrapped token moet worden omgewisseld naar normale Bitcoin dient de handelaar een speciaal verzoek in bij de bewaarder en wordt de BTC vrijgegeven uit de reserves. Je kunt de bewaarder zien als de wikkel en de persoon die de wikkel van de wrapped token af weet te halen. Bij Wrapped Bitcoin wordt dit gedaan door het toevoegen en verwijderen van bewaarders door een DAO techniek.

Wrapped tokens werken dan ook op een volledig gecentraliseerde manier. In plaats van volledig te vertrouwen op één enkele instelling, vertrouwt het op verschillende instellingen die verschillende rollen vervullen in het netwerk. Wrapped tokens maken het dus mogelijk om diverse soorten crypto valuta te gebruiken op diverse netwerken.

Bitcoin kan bijvoorbeeld gebruikt worden op het platform van Ethereum met behulp van de Wrapped versie. Op die manier wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie munten die de markt verbeteren. Er is geen extra utility token (crypto’s als betaling voor het gebruik van een bepaalde dienst) nodig om Wrapped Bitcoin te gebruiken en er zijn geen extra overdrachtskosten anders dan het gas (betaling voor het goedkeuren voor een transactie) dat als blockchain fees wordt verbruikt.

Stable coins vs. wrapped tokens

Hoewel we al even kort zijn ingegaan op de stable coins is het van belang om hier wat dieper op in te gaan. Er zitten namelijk verschillen tussen de stablecoins en de wrapped tokens.

Een stable coin als Tether (USDT) is niets anders dan een on-chain vertegenwoordiging van de dollar die is gekoppeld aan de echte prijs van de fiat valuta. Het doel van Tether is niet alleen om een stabiele cryptocurrency te hebben met 0% volatiliteit. Het wordt ook gebruikt als een soort methode om over te schakelen van fiatvaluta’s naar cryptocurrencies.

Hetzelfde geldt voor de Wrapped Bitcoin. Bij deze wrapped token kunnen beleggers ervoor kiezen om over te schakelen naar een op Ethereum gebaseerde versie van hun asset in plaats van de oorspronkelijke munt te verkopen en Ether te kopen. Het verschil is dat Wrapped tokens dus wel samenhangen met een bepaald project en dat deze niet verbonden zijn met de normale fiat valuta als de dollar of euro.

De voordelen van een wrapped token

Veel mensen vragen zich af wat het voordeel is van een wrapped token als Wrapped Bitcoin vergeleken met de normale Bitcoin. In de eerste plaats maakt het gebruik van een wrapped token als Wrapped Bitcoin de integratie in het Ethereum ecosysteem mogelijk. Ethereum heeft het grootste ecosysteem van alle cryptocurrency die je op dit moment kunt vinden. Dit enorme netwerk bevat onder andere exclusieve wallets, Dapps, DEXs, games en slimme contracten. De gebruikers van de wrapped tokens kunnen de DeFi leen- en uitleennetwerken gebruiken zonder hun Bitcoin direct op te geven of te verhandelen.

Een ander belangrijk voordeel van wrapped token is de grotere liquiditeit. Het Ethereum-ecosysteem is namelijk aan te merken als erg divers en verspreid. Deze spreiding van fondsen kan een scenario creëren waar DEXs (decentralized exchanges) en andere platformen de nodige liquiditeit missen om optimaal te functioneren. Lage liquiditeit maakt een beurs minder effectief omdat gebruikers hun tokens niet snel kunnen verhandelen voor het bedrag dat zij wensen. Met wrapped tokens wordt de liquiditeit op de markt vergroot. Als laatste zorgt het voor meer schaalbaarheid. Omdat de wrapped tokens bestaan op de blockchain van Ethereum, in plaats van die van Bitcoin, zijn transacties uitgevoerd met wrapped tokens veel sneller en goedkoper.

De nadelen van wrapped tokens

Wanneer je een Bitcoin wrapt naar een wBTC, dan bezit je niet langer de private key. Je geeft dus eigenlijk wat controle op en moet vertrouwen in de partij die verantwoordelijk is voor de bewaring.

Een ander nadeel van wrapped tokens zijn de gasfees die je betaalt. Zeker voor het Ethereum netwerk liggen de kosten om je tokens te wrappen momenteel hoog.

Functionaliteiten met de wrapped tokens

Los van de schaalbaarheid en liquiditeit is het ook nog eens zo dat wrapped tokens het mogelijk maken om nieuwe functies in gebruik te nemen. Zo is het bij Wrapped Bitcoin bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van de smart contracts van Ethereum. Smart contracts zijn aan te merken als zelfuitvoerende voorgeprogrammeerde protocollen. Ze worden beschouwd als een super belangrijk onderdeel van de blockchain-sector. Smart contracts zijn met de normale Bitcoins niet mogelijk, dit kan echt alleen bij de wrapped tokens. Andere bekende functionaliteiten die wrapped tokens mogelijk maken zijn onder andere:

DeFi diensten

De komst van DeFi (Decentralized Finance) heeft ervoor gezorgd dat wrapped tokens echt populair zijn geworden. DeFi toepassingen proberen traditionele gecentraliseerde financiële diensten om te zetten in gedecentraliseerde versie. Populaire apps zoals Compound stellen gebruikers in staat banken te vervangen en liquiditeit te verschaffen in ruil voor beloningen. De wrapped tokens kunnen met deze nieuwe diensten gebruikt worden, iets wat met de normale munten niet mogelijk is.

Staking diensten

Staking is één van de meest populaire DeFi functionaliteiten. Er zijn momenteel meerdere versies van staking protocollen die je kunt gebruiken als belegger. De meeste vereisen dat een gebruiker zijn cryptocurrency vastzet in een smart contract voor een afgesproken tijd in ruil voor beloningen. Gebruikers die hun BTC omzetten naar Wrapped Bitcoin kunnen op deze manier profiteren van de nieuwe protocollen. Platforms zoals CoinList maken het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch geld te verdienen door je Wrapped Bitcoin te staken.

Bekendste soorten wrapped tokens

Als het aankomt op wrapped tokens zijn er diverse munten te vinden waar je voor kunt kiezen. Nu is het niet zo dat iedere wrapped token even bekend is. De meest bekende tokens van dit moment zijn nog altijd Wrapped Bitcoin en renBTC. Hieronder hebben we deze munten uiteengezet:

Wrapped Bitcoin

Wrapped Bitcoin (WBTC) is ontstaan na de aankondiging van een partnerschap tussen Kyber Network en BitGo in oktober 2018. Deze twee bedrijven hadden als doel om samen te werken aan het creëren van een brug die in staat zou zijn om ERC20-tokens te creëren die gekoppeld zijn aan de echte marktwaarde van Bitcoin.

Het project is uiteindelijk gelanceerd in januari 2019. Wrapped Bitcoin is aan te merken als een ERC-20 token die volledig wordt ondersteund door BTC in een verhouding van 1:1. In tegenstelling tot de reserves van Tether, houdt de hoofdbewaarder van WBTC hetzelfde aantal munten aan voor zijn volledige ERC20-tokenvoorraad. Dit vindt plaats middels het bekende Proof-of-Reserve-concept.

renBTC

renBTC is de tweede bekende wrapped token die net na WBTC is uitgekomen. Het is ontwikkeld door Ren Protocol, dit is een speciaal open-source liquiditeitsprotocol dat als doel heeft de kloof tussen verschillende blockchainnetwerken te overbruggen.

Volgens gegevens van DeFi Pulse bereikte RenBTC in februari van dit jaar de beroemde grens van $ 1 miljard. Dit maakt het dan ook gelijk een van de grotere wrapped tokens die je vandaag de dag kunt kopen. Het project van renBTC is een technologisch superieur aan Wrapped Bitcoin. Alleen kent de munt wel een gebrek aan liquiditeit, dit maakt het een iets minder populaire optie om voor te kiezen. De kans is groot dat renBTC in de toekomst echter wel vaker gebruikt zal worden.

Conclusie – alles uit de blockchain halen met wrapped tokens

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel wat meer weet over de rol die wrapped tokens spelen op de markt. Zolang je niet van plan bent om de onderliggende techniek van onder andere Ethereum te gebruiken is er geen reden om je Wrapped Bitcoin uit te pakken of om speciaal in deze munten te beleggen.

Wil je dit echter wel dan zijn de wrapped tokens een verstandige keuze nu je hiermee onder andere toegang krijgt tot staking. Dit zorgt ervoor dat je op een passieve manier aan inkomsten kunt komen via de blockchain.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *