Welke cryptocurrencies zijn anoniem?

Een belangrijk verschil tussen een cryptomunt en bijvoorbeeld de euro, is dat een cryptocurrency transactie anoniemer is. Betaal je ergens met Bitcoins, dan wordt jouw naam hier niet aan verbonden. Ook kan de ontvanger van de Bitcoin niet zien waar je woont, hoe oud je bent en ga zo maar door.

Dit wil echter niet zeggen dat een cryptocurrency transactie volledig anoniem is. Meer hierover, lees je op deze pagina.

Zijn alle cryptocurrency anoniem?

De meeste mensen denken dat een cryptocurrency transactie, zoals een transactie met Bitcoins, volledig anoniem is. Dit is deels waar. Een cryptocurrency transactie is namelijk gedeeltelijn anoniem, maar niet voor honderd procent. Het is inderdaad zo dat een Bitcoin of andere cryptomunt niet gelinkt is aan een identiteit. Betaal je met Bitcoins, dan kan de ontvanger van jouw munten niet zien dat jij achter deze transactie zit.

Toch is de Bitcoin niet volledig anoniem. Het is namelijk wel mogelijk om alle transacties te bekijken in de blockchain explorer. Dit betekent dat je kunt zien welke bedragen waar vandaan komen en waar ze naar zijn overgemaakt. Maak je een bepaalde hoeveelheid Bitcoins over naar iemand, dan kun je zien hoeveel Bitcoins deze persoon in zijn of haar wallet heeft zitten. Ook kan je zien hoeveel Bitcoins deze persoon heeft uitgegeven.

De beste anonieme cryptocurrencies

Zoals je ziet, is de Bitcoin niet volledig anoniem. Dit geldt overigens niet alleen voor de Bitcoin, maar ook voor andere bekende cryptomunten. Gelukkig zijn er wel enkele munten die volledig anoniem zijn, speciaal voor mensen die wel anoniem willen blijven bij hun transacties.

De beste anonieme cryptocurrencies worden hieronder kort beschreven.

Monero

Monero wordt ook wel XMR of MNR genoemd. Deze cryptocurrency is anoniemer dan bijvoorbeeld de Bitcoin. Wel moet je er rekening mee houden dat jouw IP-adres getoond wordt als je een transactie doet met de Monero. De munt is dus niet honderd procent anoniem, maar komt wel in de buurt.

Je kan natuurlijk je IP maskeren wanneer je een transactie uitvoert. Op die manier is je identiteit alsnog verborgen.

Monero logo

Verge

Verge wordt ook wel XVG genoemd. Met deze munt kun je volledig anonieme transacties doen, ook mobiel. In tegenstelling tot de Monero, is deze munt wel honderd procent anoniem. Doe je een transactie met deze cryptomunt, dan blijft zelfs je IP-adres geheim. De Verge is dan ook volledig versleuteld.

Verge logo

Private Instant Verified Transaction (PIVX)

De Private Instant Verified Transaction wordt ook wel PIVX genoemd. Deze munt is anoniemer dan de Bitcoin, maar helaas niet voor honderd procent anoniem. Als je een mobiele transactie doet met deze munt, ben je namelijk niet volledig anoniem. Goed om te weten: jouw IP-adres blijft wel geheim als je een transactie doet met de PIVX.

PIVX logo

De juiste cryptomunt kiezen

Het is belangrijk jezelf af te vragen welke cryptomunt het beste bij jou past. Anonimiteit is belangrijk, maar je wil ook in een goede, populaire en stabiele cryptomunt investeren. Het is dan ook belangrijk om je af te vragen hoe belangrijk anonimiteit voor jou is.

Je kunt in een volledig anonieme munt investeren als je anonimiteit belangrijk vindt, maar deze munt moet wel wat waard zijn. Een volledig anonieme munt zonder enige waarde, is niet bepaald interessant om in te investeren.

De gevaren van anonimiteit

Het is belangrijk om te benadrukken dat anonimiteit natuurlijk ook de nodige gevaren met zich meebrengt. Cryptocurrencies zoals Monero en Verge zijn bijvoorbeeld erg aantrekkelijk voor criminelen. Deze munten worden dan ook veel gebruikt op het donkere web om bijvoorbeeld drugs of andere illegale producten te verhandelen.

Het is daarom belangrijk om bij betalingen met cryptocurrencies altijd waakzaam te zijn. Bitcoins en andere cryptomunten worden namelijk ook veel voor scams gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *