Wat is een Escrow?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er diverse soorten cryptocurrencies te vinden. Sommige van deze munten maken gebruik van een techniek die ook wel Escrow wordt genoemd. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over deze term en over de onderliggende techniek. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we in dit artikel alle belangrijke info uiteengezet over Escrow.

Escrow voor dummies

Een escrow is een situatie waarin een derde partij geld vasthoudt. Het geld wordt vrijgegeven zodra de ontvanger en de zender aangeven dat de transactie goed is uitgevoerd.

Ook op de blockchain kan je gebruikmaken van escrow: je ontvangt dan bijvoorbeeld bitcoins nadat de laptop die je wilt verkopen in goede staat is aangekomen.

Wat wil je weten over escrow en de blockchain?

Wat is escrow?

Escrow is aan te merken als een juridisch begrip dat een financieel instrument beschrijft waarbij er een bepaald bedrag door een derde partij wordt aangehouden voor twee andere partijen die bezig zijn met het verrichten van een transactie. Dit houdt dus in dat de derde partij als een soort bewaarder fungeert voor de transactie.

Escrow-rekeningen bevatten vaak een bepaald geldbedrag. De beheerder stuurt de fondsen pas door wanneer er aan een bepaalde contractuele verplichting is voldaan. Dit laatste zien we vaak bij het overmaken van grote geldbedragen tussen bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. Zowel geld als eigenlijk alle andere soorten activa kunnen via Escrow worden bewaard. Je kunt het in feite zien als een soort alternatief voor een gecertificeerde cheque.

escrow cryptocurrency

Hoe werkt Escrow precies? – werkwijze van opslag

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Escrow dus een proces waarbij een derde partij gebruikt wordt ter bevordering van het voltooien van een transactie tussen twee verschillende personen. Het gebruik van Escrow is met name handig als er een bepaalde mate van onzekerheid bestaat over de vraag of de ene of de andere partij in staat zal zijn om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Met andere woorden, als de andere persoon wellicht niet kan betalen is Escrow een manier om dit risico te verminderen tot een absoluut minimum. We zien dat Escrow vaak wordt gebruikt bij internettransacties, bankzaken, intellectuele eigendomscontracten, onroerend goed, fusies en overnames.

Het bedrijf wat gebruikmaakt van Escrow wil de zekerheid dat het de betaling zal ontvangen wanneer de goederen op hun bestemming aankomen of wanneer er iets wordt overgedragen zoals een woning of een ander waardevol goed. De koper heeft ook baat aan Escrow nu deze alleen bereid voor de goederen te betalen als deze in goede staat aankomen.

De koper kan het geld in Escrow plaatsen bij een beheerder met instructies om het aan de verkoper uit te betalen zodra de goederen in goede staat zijn aangekomen. Dit maakt het mogelijk om de transactie op een volledig veilige manier af te handelen en om de risico’s te beperken tijdens het voldoen van de verplichtingen.

De rol van Escrow bij cryptocurrencies

Als we kijken naar cryptocurrencies dan kan een Escrow dienst op dezelfde manier gebruikt worden als bij normale soorten transacties. Dit maakt Escrow nuttig voor de mensen die graag munten willen ruilen met iemand anders of die een gewone transactie willen verrichten met een bepaald soort cryptomunt.

Hoe gaat dit in zijn werk bij cryptocurrencies? Stel dat Persoon A een bepaald bedrag aan geld wilt ontvangen van persoon B voor de verkoop van Bitcoin. Persoon A stuurt een bepaald bedrag aan Bitcoin naar het Escrow bedrijf. Vervolgens stuurt persoon B deze persoon A een bepaald afgesproken bedrag. Zodra Persoon A het bedrag op zijn bankrekening heeft staan geeft hij het Escrow bedrijf de opdracht om de Bitcoins naast persoon B te sturen.

Dit kan echter ook zo zijn voor het ruilen van goederen voor cryptocurrencies. Stel dat persoon A graag een laptop wilt ruilen tegen een bepaald bedrag aan Bitcoin. De persoon B stuurt het overeengekomen bedrag naar het Escrow bedrijf en persoon A verscheept de laptop naar de persoon die de laptop wilt kopen. Zodra persoon B de laptop binnen heeft, laat hij het Escrow bedrijf weten dat alles in orde is en zij geven op hun beurt het geld vrij. Voor beide personen brengt Escrow voordelen met zich mee nu het ervoor zorgt dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft.

De voordelen/nadelen van Escrow

Het belangrijke voordeel van Escrow is dat het een veilige transactie mogelijk maakt. We zien dat de werking van Escrow met name geschikt is voor transacties binnen de vastgoedmarkt. Escrow voor hypotheken kan namelijk helpen om de lener en geldschieter te beschermen tegen mogelijk te weinig betaalde onroerendgoedbelasting of huiseigenarenverzekering. Daar komt bij dat Escrow eigenlijk geen grote kosten met zich meebrengt. De kosten voor de opslag in Escrow zijn namelijk zeer gering waardoor de drempel om het toe te passen betrekkelijk laag is.

Los van de voordelen kent Escrow helaas ook een paar nadelen. Het is namelijk mogelijk dat je per ongeluk teveel betaalt voor een Escrow. Dit kan ervoor zorgen dat je weer een aanpassing moet doen wanneer je aan jouw verplichtingen moet voldoen. Ook is het zo dat de kosten op kunnen lopen wanneer je vaak gebruikt maakt van Escrow diensten. Dit maakt voor particulieren niet zozeer uit, maar wel voor bedrijven die bijvoorbeeld dagelijks te maken krijgen met contracten. Voor deze bedrijven zal het toepassen van Escrow de nodige kosten met zich meebrengen op jaarbasis.

De beste Escrow bedrijven voor cryptocurrencies

Het is goed mogelijk dat je zelf graag gebruik wilt maken van Escrow diensten om cryptocurrencies over te maken of om juist iets te kopen van iemand anders. Belangrijk is om altijd te kiezen voor een goed en betrouwbaar Escrow bedrijf als je alles op de juiste manier wilt laten verlopen. Hieronder vind je de top X Escrow bedrijven die geschikt zijn voor cryptocurrencies:

Bitrated

Dit is de eerste keuze als het aankomt op Escrow diensten. Dit bedrijf is gevestigd in Israël en al sinds 2013 actief. Technisch gezien is Bitrated niet een officiële Escrow dienstverlener, al wordt het bedrijf hier wel voor gebruikt. Het bedrijf stelt via het betalingsplatform cryptocurrency-gebruikers namelijk in staat om bitcoin-transacties te verrichten met behulp van slimme contracten.

Dat betekent dat wanneer een partij een grotere betaling wil doen aan een andere partij, beide partijen een derde aanbieder kiezen die ook toegang heeft tot een sleutel van een speciale wallet. Op voorwaarde dat minstens twee partijen het eens zijn dat aan de voorwaarden van de transactie is voldaan, worden de fondsen vrijgegeven. Dit houdt ook in dat er twee handtekeningen nodig zijn om het contract in vervulling te laten gaan.

Coinsavr

Dit is een ander bekend bedrijf dat het mogelijk maakt om Escrow diensten te gebruiken. Het platform van Coinsavr laat stelt cryptocurrency-gebruikers in staat om hun fondsen in Escrow op te slaan wanneer ze de transacties willen verwerken. Dit in Canada gevestigde bedrijf is erg eenvoudig te gebruiken voor beginners door de prettige interface. Houd wel rekening met het feit dat dit platform vereist dat je jouw tokens eerst op hun platform zet voordat je gebruik kunt maken van de Escrow dienst. Coinsavr rekent een vaste vergoeding van 1% plus 2 Euro voor de Escrow transacties.

Escaroo

Escaroo is aan te merken als een relatief nieuwe aanbieder als het aankomt op Escrow diensten. Het bedrijf stelt cryptocurrency-gebruikers in staat een niveau van beveiliging toe te voegen aan hun cryptocurrency-transacties. Dit wordt gedaan met behulp van het speciale Keyless Escrow-systeem.

Dit systeem laat alle gebruikers veilige betalingen verrichten waarbij fondsen tijdelijk in Escrow worden opgeslagen om ervoor te zorgen dat aan alle voorwaarden van de transactie is voldaan. Escaroo rekent een vast tarief van 1,5% voor persoonlijke en kleine zakelijke transacties, met aangepaste tarieven voor zakelijke transacties.

ItBit Escrow

Als laatste is het mogelijk om te kiezen voor ItBit Escrow. ItBit Escrow is ook een speciaal Escrow platform dat aangeboden wordt door de New York gereguleerde beurs ItBit. Het bedrijf zegt dat alle fondsen die worden bewaard op het ItBit-platform zijn verzekerd door de Federal Deposit Insurance Corporation. Dit biedt de gebruikers een hogere mate van veiligheid bij het gebruik van de Escrow diensten. De minimale transactiegrootte voor ItBit Escrow is 50.000 dollar. Het zal je dan ook niet verbazen dat de institutionele beleggers behoren tot de primaire doelgroep van deze Escrow dienst.

Hoe veilig is een Escrow?

Zolang je te maken hebt met een geloofwaardig Escrow bedrijf is het over het algemeen erg veilig om gebruik te maken van de Escrow diensten. Deze diensten zorgen er namelijk voor dat jouw geld wordt bewaard in een zogenaamde ‘koude opslag’. Dit is ook wel een fysieke isolatie van alle IT-systemen, wat betekent dat ze niet meer verbonden zijn met het internet.

Het feit dat ze niet verbonden zijn met het internet betekent dat deze geldbedragen niet kunnen worden gehackt. Deze crypto Escrow -diensten draaien op een blockchain. Dit brengt met zich mee dat je er zeker van kunt zijn dat je data veilig is. We zien dat er vandaag de dag veel ICO’s zijn die hun toevlucht nemen tot een Escrow -dienst. Ze doen dit om de reputatie van het project te verbeteren, hun bedrijf als betrouwbaar te presenteren wat uiteindelijk meer investeringen zal aantrekken.

Soorten escrow contracten

Er bestaan verschillende escrow contracten op de blockchain:

  • Individuele escrow-overeenkomst: dit is een overeenkomst tussen twee individuen.
  • Collectieve escrow overeenkomst: dit is een overeenkomst tussen een leverancier en een grotere groep afnemers
  • Distributie escrow overeenkomst: een escrow overeenkomst waar meerdere partijen bij inbegrepen zijn, bijvoorbeeld de producent, leverancier en klant.

Bekende escrow: Ripple

Een bekend voorbeeld van escrow is de cryptomunt Ripple. Ripple wordt namelijk vrijgegeven aan de hand van een escrow wallet. Iedere maand wordt er een deel van de voorraad vrijgegeven, waardoor het aanbod steeds verder stijgt. Ripple houders zijn hier niet altijd even blij mee: doordat het aanbod steeds periodiek stijgt kan de waarde onder druk komen te staan.

Conclusie – steeds meer Escrow projecten

Hoewel het begrip Escrow nog altijd vrij lastig is om te begrijpen, hopen we dat we je dankzij dit artikel wat beter op weg hebt kunnen helpen. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat er diverse projecten zijn die gebruikmaken van Escrow. De bekendste hiervan is nog altijd Ripple.

Escrow is overigens geen verplicht onderdeel voor een succesvol project, het kan dus ook gewoon zonder. Al zien we wel dat er steeds meer cryptocurrencies komen die gebruikmaken van Escrow voor de opslag van waardevolle activa. Mocht je nog meer te weten willen komen over de projecten die werken aan de hand van Escrow dan raden wij je aan om even te blijven hangen op deze site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *