Wat is een 51% aanval?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er diverse soorten cryptocurrencies te vinden. Sommige van deze munten zijn helaas vatbaar voor een 51% aanval of attack. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over deze term en over de rol die dit speelt binnen de cryptomarkt. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we in dit artikel alle belangrijke info uiteengezet over de 51% aanval.

In het kort over een 51% aanval

  • Bij een 51% aanval probeert een groep miners meer dan 50% van een blockchain netwerk te controleren
  • Bij een succesvolle 51% aanval kunnen de aanvallers nieuwe transacties blokkeren of terugdraaien
  • Hierdoor is het mogelijk om dezelfde crypto meerdere keren uit te geven
  • Een 51% aanval is moeilijk uit te voeren en vergt erg veel rekenkracht

De werking achter Bitcoin

Wanneer je de 51% aanval wilt begrijpen, is het noodzakelijk om eerst in te zoomen op Bitcoin zelf. Eén van de grootste voordelen van Bitcoin en de blockchain-technologie is het feit dat er sprake is van een gedecentraliseerde netwerk. Dit zorgt ervoor dat niemand zomaar de overhand kan nemen, maar dat er overeenstemming moet zijn tussen de Nodes. Een Node is ook wel een persoon of computer op de blockchain. Dit betekent dat de meerderheid van de Nodes overeenstemming moet bereiken over de manier waarop de blockchain werkt. Ze bevestigen uitgevoerde transacties om te voorkomen dat dezelfde bitcoin of andere cryptomunt twee keer wordt uitgegeven.

Het Bitcoin-consensusalgoritme (Proof of Work) zorgt ervoor dat miners alleen een nieuw blok transacties kunnen valideren als de Nodes het er collectief over eens zijn dat de Blockhash die door de mijnwerker is aangeleverd accuraat is. Dit is het geval wanneer er een geldige oplossing is gevonden voor het wiskundige probleem van dat blok. De blockchain-infrastructuur voorkomt dat een gecentraliseerde entiteit het netwerk voor zijn eigen doeleinden gebruikt. Dit is dan ook gelijk de belangrijkste reden waarom er geen enkele autoriteit op het Bitcoin-netwerk is die de overhand heeft.

Aangezien er bij het delven van de blokken enorme hoeveelheden elektriciteit en rekenkracht nodig zijn, is de prestatie van miner gebaseerd op de hoeveelheid rekenkracht die hij heeft. Dit wordt ook wel de hash power genoemd. De hash power is verdeeld over verschillende Nodes over de hele wereld. Dit houdt in dat de hash Rate niet in handen is van één enkele entiteit. Tenminste, dit is hoe het in theorie werkt. In de praktijk gaat het soms helaas wel eens anders. Wanneer dit fout gaat spreken we van een 51% aanval.

Wat is een 51% aanval?

Een 51% aanval is een aanval op een blockchain waarbij er een groep miners is die meer dan 50% van de rekenkracht van het netwerk controleert. De aanvallers kunnen tijdens de 51% attack voorkomen dat nieuwe transacties worden bevestigd. Dit maakt het mogelijk om de nieuwe betalingen tussen sommige of alle gebruikers stop te zetten. Ze kunnen ook transacties terugdraaien die werden voltooid terwijl zij de controle over het netwerk hadden. Dit betekent dat ze munten dubbel uit kunnen geven. Een 51% aanval maakt bitcoin of een andere op de blockchain gebaseerde munt niet helemaal kapot, maar het zorgt wel voor een hoop problemen.

Tijdens een 51% attack worden de andere miners namelijk buiten spel gezet. Dit zorgt ervoor dat de mensen achter de 51% aanval het alleenrecht hebben over het delven van nieuwe blokken op de blockchain. Om te voorkomen dat er een 51% aanval plaats kan vinden, wordt er daarom altijd gelet op miners die mogelijk slechte bedoelingen hebben. Zoals je wel begrijpt is dit alleen erg lastig om te doen. Een 51% aanval is dan ook niet helemaal te voorkomen.

51% aanval

Gevaren van een 51% aanval

Hoewel de aanvallen geen nieuwe munten produceren of de geschiedenis van een blockchain kunnen veranderen, zorgen ze wel voor een afbreuk van het vertrouwen tussen de gebruikers en miners. Omdat de aanvallers kunnen knoeien met onbevestigde transacties en blokken, lopen onschuldige miners het risico blokken te bevestigen die later ongeldig worden gemaakt door de fork gecreëerd door de aanvaller. Bovendien lopen gebruikers het risico dat hun transacties niet worden bevestigd of worden teruggedraaid als gevolg van forks die door dergelijke aanvallen worden veroorzaakt.

Dit zou kunnen leiden tot een gebrek aan vertrouwen in de blockchain en in cryptocurrencies. Door het verlies van vertrouwen is het mogelijk dat de koers naar beneden duikt. Daarnaast kunnen munten van beurzen af worden gehaald bij een 51% attack. BTG werd bijvoorbeeld van Bittrex gehaald nadat het BTG-team weigerde schadevergoeding te betalen aan de beurs als gevolg van de aanval van mei 2018.

Bekende 51% attacks uit het verleden

Nu je wat meer weet is het tijd om in te zoomen op de belangrijkste 51% attacks die plaats hebben gevonden. Hoewel Bitcoin zelf niet te maken heeft gehad met een dergelijke aanval geldt dit niet voor andere projecten. Hieronder vind je de meest bekende en ook gelijk grootste 51% attacks die ooit plaats hebben gevonden op de cryptomarkt:

ETC aanval in 2020

Tussen 29 juli en 1 augustus 2020 vond een 51% attack plaats op het ETC-netwerk. Het ETC-netwerk is de oorspronkelijke Ethereum-blockchain die wordt onderhouden door de groep die weigerde de fork te ondersteunen die The Dao Hack van 2016 corrigeerde.

Bij deze aanval werd er in periode van vier dagen 807.000 ETC opgekocht. Dit zorgde ervoor dat de koper controle had over het grootste deel van de munten. De aanvaller ontgon 4280 blokken tijdens een periode van 12 uur. Tijdens deze periode maakte hij verschillende privé-transacties die niet publiekelijk beschikbaar werden gemaakt voor andere miners tot het einde van de aanval. De lange duur van de aanval gaf de dader genoeg tijd om de operatie in kleinere delen op te splitsen om geen verdenking te wekken. De aanvaller publiceerde vervolgens zijn transacties, waardoor er een fork ontstond in de ETC blockchain.

BTG attack in 2021

Een andere bekende 51% aanval is de aanval op het netwerk van BTG. Binnen een tijdsspanne van 6 uur onderging het BTG netwerk een 51% aanval die ertoe leidde dat de persoon BTG ter waarde van 70.000 dollar dubbel spendeerde. De geschatte kosten van de aanval bedroegen 10.200 dollar in totaal.

Deze aanval was echter een kleine in vergelijking met de 51%-aanval die werd gepleegd tussen 16 en 18 mei van 2018. Deze 51% attack resulteerde erin dat de dader exchanges fraudeerde door middel van dubbele transacties waarbij 388.000 BTG betrokken waren. Het ging hier om een waarde van ruim 18 miljoen dollar. Geen enkele gebruiker verloor geld of cryptocurrencies tijdens deze op de beurs gerichte aanval. Deze aanval is naar verluidt de grootste 51% aanval op een van de grootste publieke blockchains tot nu toe.

XVG attack in 2018

Ook het netwerk van XVG is ooit geraakt door een 51% attack. Tussen 4 en 5 april van 2018 vond er  een 51% attack plaats op de XVG-blockchain (ook bekend als Verge Currency) waarin voor ruim 1,1 miljoen dollar aan munten werden gestolen. In tegenstelling tot andere blockchains gebruikt XVG een rotatie van vijf mijnbouwalgoritmen.

De aanvaller kreeg controle over twee van deze algoritmes en zorgde ervoor dat het mogelijk werd om de blokken op de blockchain te vervalsen. De ontwikkelaars achter XVG corrigeerden de aanval met een harde fork. Binnen twee maanden na de aanval vond er een tweede 51% attack plaats. Bij de tweede aanval gingen de daders er vandoor met 35 miljoen XVG die op dat moment ongeveer 1,75 miljoen dollar waard waren.

Wat is de kans op een 51% aanval?

De kans op een 51% aanval is erg klein: één computer moet het bij de bitcoin opnemen tegen miljoenen andere miners en hun rekenkracht. Hier is enorm veel elektriciteit en geld voor nodig, waardoor het netwerk in de praktijk bijna niet te hacken is.

Bij kleinere blockchain netwerken lukt het hackers soms toch om een 51% aanval uit te voeren. Een bug in de code kan het voor miners bijvoorbeeld mogelijk maken om veel sneller nieuwe blocks te creeren, waardoor ze een corrupte blockchain kunnen opzetten.

Dit komt vooral vaak voor bij systemen met proof of work, waarbij er minder rekenkracht vereist is. Zeker bij kleinere cryptomunten moet je daarom waakzaam zijn voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het netwerk.

Conclusie – kans op 51% aanval is zeer klein

Hoewel de term 51% aanval niet bepaald makkelijk is voor een leek hopen we dat we je dankzij dit artikel in ieder geval hebben voorzien van wat handige informatie. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat het risico op een 51% aanval niet extreem groot is. Dit maakt het dan ook niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken bij het beleggen.

Toch is het wel van belang dat je weet dat het in theorie mogelijk is dat er een 51% aanval plaatsvindt. Mocht je nog meer te weten willen komen over de projecten die vatbaar zijn voor een dergelijke aanval dan raden wij je aan om even te blijven hangen op deze site. Hier kan je talloze andere artikelen vinden om door te lezen!

Auteur: Indy van den Berg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *