Wat zijn de risico’s van cryptocurrencies kopen?

Alle beleggingen brengen bepaalde risico’s met zich mee. Dit is ook het geval bij het kopen van cryptocurrencies. Toch zijn er veel (beginnende) beleggers die niet voldoende of zelfs helemaal geen rekening houden met de risico’s van het kopen van cryptocurrencies. Speciaal voor deze beleggers zetten wij de belangrijkste risico’s van cryptocurrencies op een rijtje.

Wil je cryptomunten kopen, dan moet je je eerst goed in deze digitale munten verdiepen. Dit betekent ook dat je de risico’s van het kopen van cryptomunten achterhaalt. Ben je bereid deze risico’s te accepteren? Dan kun je gewoon cryptomunten kopen. Vind je de risico’s toch iets te groot, dan kun je mogelijk beter in een ander beleggingsproduct investeren.

Risico #1: de cryptocurrency zeepbel

Kijken we naar de waarde van de Bitcoin, dan zien we dat deze de afgelopen jaren flink is gestegen. Dit hoeft niet op een financiële zeepbel te wijzen, maar toch zijn er steeds meer experts die waarschuwen voor een zogeheten bubble.

Op dit moment hebben analisten en beleggers nog veel vertrouwen in de Bitcoin en in de diverse andere cryptomunten. Dit betekent dat de kans op een financiële zeepbel vrij klein is. Toch kan dit ieder moment veranderen. Daalt het vertrouwen, dan kan er zomaar van de ene op de andere dag een bubble ontstaan. In het ergste geval ben je hierdoor je volledige investering kwijt.

Ongeacht of cryptocurrencies zoals de Bitcoin een bubbel zijn, zien we forse dalingen en stijgingen. Na het bereiken van de $20.000 grens stortte de koers bijvoorbeeld flink in. Je moet stalen zenuwen bezitten om koel te blijven bij vergelijkbare dalingen en stijgingen.

Risico #2: internetcriminaliteit

Niet alleen beleggers houden zich bezig met cryptomunten: ook hackers vinden de digitale munten erg interessant. Zij kiezen er echter niet voor de munten te kopen, maar stelen deze van beleggers zoals jij. Dit doen ze door online exchanges te hacken. Als ze jouw wallet eenmaal in kunnen komen, ben je in een mum van tijd al je digitale munten kwijt.

Online exchanges weten zich steeds beter te wapenen tegen internetcriminelen. Toch komen hacks nog regelmatig voor. Omdat ook jouw wallet gehackt kan worden, is dit ook zeker een risico om rekening mee te houden als je in cryptomunten wil investeren.

Risico #3: hardware problemen bij een offline wallet

Experts raden (beginnende) beleggers aan grote hoeveelheden cryptomunten op te slaan in offline wallets, waar hackers niet bij kunnen komen. Het enige probleem van een offline wallet is dat deze kan crashen. Ontstaat er een hardware probleem bij jouw offline wallet en heb je geen back-up gemaakt, dan ben je jouw investering kwijt.

Dit komt niet vaak voor, maar het is wel goed om rekening mee te houden. Ook hardware problemen bij een offline wallet vallen namelijk onder de risico’s van het kopen van cryptocurrencies.

Cryptocurrencies kopen? Wees je bewust van de risico’s

Ook jij kunt geld steken in een cryptomunt als de Bitcoin, de Litecoin of de Ethereum. Voor je dit doet, is het belangrijk volledig op de hoogte te zijn van de risico’s van jouw investering. Verder is het belangrijk om te weten dat je met jouw investering veel geld kunt verdienen, maar dat een investering in cryptomunten over het algemeen wel risicovoller is dan bijvoorbeeld het kopen van aandelen.

Ben je bereid dit risico te nemen, voor een hopelijk zo hoog mogelijk rendement? Dan koop je cryptomunten. Vind je dit toch iets te spannend, dan kun je er ook voor kiezen in een beleggingsproduct als aandelen te investeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *