Ripple informatie: alles wat je moet weten

Ripple was lange tijd onbekend onder investeerders van cryptomunten, maar heeft intussen een grote inhaalslag gedaan. De munt mag zich meten aan Bitcoin, Ethereum en Litecoin.

Ripple is een Amerikaanse onderneming. Het doel van Ripple is om banken te ondersteunen bij internationale transacties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen blockchain: het Ripple Transaction Protocol (RTP).

Wat is Ripple?

Ripple is meer dan de naam van een cryptocurrency. Het is tevens de naam van een technologie. Deze technologie is ontwikkeld door een sterk team, dat dag en nacht betrokken blijft.

Waar andere cryptomunten er voor kiezen om gedecentraliseerd te zijn, is de Ripple dat niet. Dat betekent dat Ripple (als enige) de samenwerking met zowel banken en overheden ziet zitten. Andere cryptovaluta, waaronder Bitcoin, vermijden autoriteiten liever.

Om die reden wordt Ripple niet door iedereen gezien als cryptovaluta. Los van de vraag of het dat dan wel of niet is, hangt er aan het Ripple-netwerk een interessante cryptomunt: de Ripple (XRP).

Ripple Transactie Protocol

De ontwikkelaars achter Ripple hebben een Transaction Protocol samengesteld. Dit Ripple Transactie Protocol (RTP) dient om banken te helpen bij het doen van internationale transacties. Met behulp van de blockchain van Ripple:

 • Kunnen internationale transacties in slechts 7 seconden worden gedaan (waar banken er soms wel 24 uur voor nodig hebben);
 • Kan geld van de ene valuta vrijwel kosteloos worden omgezet naar de andere valuta;
 • Zijn transacties te allen tijde zeer goed beveiligd.

Waar de blockchain van andere cryptomunten wordt beheerd door ‘nodes’ of andere gebruikers, zijn er bij Ripple echt mensen in dienst. Deze doen niets anders dan het valideren en goedkeuren van transacties.

Dat het RTP geliefd is, blijkt uit het feit dat steeds meer grootbanken zich erbij aansluiten. Onder meer de Royal Bank of Canada, Santander, UBS en UniCredit gebruiken inmiddels het RTP.

Doel van Ripple’s cryptovaluta

Zoals gezegd moet er onderscheid gemaakt worden tussen Ripple als technologie (de blockchain die als betalingsprotocol fungeert) en Ripple als cryptovaluta (XRP).

Waar het doel van Bitcoin was om als alternatief betaalmiddel te dienen, is dat niet het doel van de Ripple (XRP). De Ripple cryptocurrency dient puur om het betalingsprotocol goed te laten lopen.

Wanneer je vanuit Nederland geld overmaakt naar Hongkong – en dus euro’s om moet wisselen naar Hongkongse dollars – dient de Ripple als brug tussen die twee valuta. De Nederlandse euro’s worden omgezet in Ripple, in enkele seconden naar de andere kant van de wereld verstuurd en daar als Hongkongse dollar weer uit het systeem gehaald.

Desondanks kan de Ripple als cryptovaluta een interessante investering zijn met veel voordelen.

Voordelen van Ripple

Er zijn veel mensen die in Ripple investeren. Zij hebben de technologie en de cryptovaluta bestudeerd en zien de volgende redenen om Ripple te kopen:

 • Grote, bepalende banken maken gebruik van Ripple;
 • Zolang het Ripple Transactie Protocol bestaat, zal ook de Ripple bestaan;
 • Ripple wordt centraal beheerd (en niet door nodes en gebruikers) waardoor alle transacties makkelijk doorgang vinden;
 • De transactiekosten van Ripple zijn zeer laag (per transactie betaal je nog minder dan een duizendste Ripple, wat neerkomt op € 0,00);
 • Het Ripple Transactie Protocol ondersteunt alle bestaande valuta;
 • Ripple is gecentraliseerd en zou dus ook het ingrijpen van overheden moeten kunnen doorstaan.

Nadelen van Ripple

Hoewel Ripple als een zeer voordelige cryptocurrency wordt gezien, zijn er natuurlijk ook nadelen. Onder meer:

 • Er bestaat intussen een verbeterde versie van Ripple;
 • Er komen in totaal 100 miljard Ripple’s in omloop, wat volgens experts voorkomt dat de waarde van Ripple net zo aanzienlijk stijgt als die van Bitcoin (dat ter vergelijking ‘slechts’ 21 miljoen Bitcoins in omloop brengt).

Ripple versus Stellar Lumens

Met het oog op de “verbeterde versie van Ripple” is er ook Stellar Lumens. Eén van de founders van Ripple – Jed McCaleb – is namelijk opgestapt toen er discussies in het Ripple-team kwamen. Hij stond niet meer achter de Ripple en begon opnieuw. Dat is het Stellar Netwerk geworden, waar de Stellar Lumens (XML) cryptomunt bij hoort.

Het netwerk van Stellar Lumens is gebaseerd op het Ripple-protocol, maar aanzienlijk verbeterd. Zo is het sneller, veiliger en nóg goedkoper.

Het nadeel van Stellar Lumens ten opzichte van Ripple is dat het niet de grootbanken achter zich heeft staan. Daarnaast is Stellar Lumens weliswaar een sterke verbetering van Ripple, Ripple was al zeer sterk.

Ripple kopen

Wil je de kans niet voorbij laten gaan om Ripple te kopen? In Nederland kun je via Litebit.eu direct aan Ripple komen.

Wil je het liever via een internationale exchange? Dan kun je terecht bij Binance. Om daar Ripple te kopen heb je wel eerst een andere cryptomunt nodig: de Bitcoin. Deze kun je eenvoudig aanschaffen via:

Maak de Bitcoin over naar je wallet bij Bitfinex en Bittrex en verruil ze aldaar voor Ripple. Je kunt Ripple vervolgens bewaren in de wallets op deze websites, maar veiliger is om ze te bewaren op een hardware device, zoals de Ledger Nano S.

Samenvattend

Ripple gebruikt de blockchaintechnologie om een transactieprotocol te laten draaien (het Ripple Transactie Protocol). Hiermee is het mogelijk om internationale overboekingen tegen de hoogste snelheid en laagste prijs te doen.

De cryptovaluta Ripple dient als brug tussen beide valuta. De transactiekosten zijn zeer laag, nog geen duizendste van 1 Ripple (wat momenteel neerkomt op € 0,00).

Er is veel interesse in Ripple, ook vanuit overheden en banken. Dat komt omdat de Ripple niet gedecentraliseerd is.

Handelen in Ripple

Wil je niet zozeer investeren in Ripple, maar wel handelen in het koersverschil? Verwacht je een stijging of daling in de koers van Ripple? Dan kun je een goed resultaat behalen door te speculeren op een eventuele koerswijziging.

Als je dat wil gaan doen, kun je terecht bij het tradersplatform Plus500. Hier maak je eenvoudig een demo account aan. Vervolgens kun je diverse cryptomunten inkopen en verkopen. De Ripple hoort hier ook bij. Onthoud wel dat het traden in Ripple (en andere cryptocurrencies) niet zonder gevaar is.

Bij Plus500 zit je echter goed, want deze broker dient veel voordelen, zoals:

 • Je kunt al meedoen met een klein bedrag;
 • Je kunt de mogelijkheden proberen met een gratis demo.
 • Je kunt beleggen in een uitgebreid aanbod aan CFD crypto

Wil je zeker weten dat je het handelen in Ripple snapt? Maak dan gratis een demo-account aan . (79% van de retail beleggers verliest geld)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *