Wat is een paper wallet?

Wanneer je voor het eerst gaat beleggen in digitale valuta, is het van belang om te denken aan je online veiligheid. Je wilt namelijk wel zeker weten dat je je geen zorgen hoeft te maken over je munten. Eén van de meest veilige soorten wallets die je kunt gebruiken voor de opslag van digitale valuta is een papieren of paper wallet. Nu niet iedereen bekend is met de papieren wallet hebben we besloten om het een en ander in dit artikel op een rijtje te zetten.

In het kort over de paper wallet

  • Een paper wallet is een velletje papier dat je kunt gebruiken voor het opslaan van cryptomunten
  • Je print zowel een privé als een publieke sleutel uit
  • De privé sleutel moet je veilig opbergen in een kluis
  • De publieke sleutel kan je gebruiken om crypto’s te ontvangen
  • Je kunt een paper wallet eenvoudig aanmaken op het internet

Koude opslag vs. warme opslag

Als het aankomt op het gebruik van een wallet is het mogelijk om je cryptocurrencies koud of warm op te slaan. Wanneer we het hebben over warme opslag dan gaat het om opslag die op enig moment nog met het internet verbonden is. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan de opslag binnen de wallet van een exchange. Wanneer je jouw digitale valuta bewaart in een apparaat dat volledig offline werkt spreken we van koude opslag. Voor degenen die op zoek zijn naar de meest veilige vorm van opslag, zijn koude wallets echt de beste keuze. Deze zijn het meest geschikt voor lange termijn houders die tussentijds geen toegang hoeven te hebben tot hun munten.

Hoewel een koude opslag zijn eigen risico’s kent zul je deze aanzienlijk kunnen verminderen door de instructies correct op te volgen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Gezien de hoeveelheid aandacht die cryptocurrency de laatste jaren heeft gekregen, heeft het helaas de interesse van aanvallers gewekt. Dit heeft ervoor gezorgd dat warme opslag vandaag de dag echt zeer onveilig is.  Zo blijkt uit onderzoek van CoinBase dat ruim 97% van de muntreserves worden bewaard in hardware en papieren wallets. Dit maakt het een verstandige keuze om te kiezen voor een koude opslag.

Papieren wallet – goede optie voor koude opslag

Zonder twijfel is de veiligste manier om elke cryptocurrency op te slaan een paper wallet. Zoals je wel aan de naam kunt zien, zijn papieren wallets een volledig offline koude opslag methode om cryptocurrency te bewaren.

Om gebruik te maken van een paper wallet, print je de publieke en private sleutels op een stuk papier uit dat je vervolgens opslaat en bewaart op een veilige plaats. De sleutels worden afgedrukt in de vorm van QR-codes die je in de toekomst kunt scannen voor al je transacties. De reden waarom het zo veilig is, is dat het volledige controle geeft aan jou als gebruiker.

Voordelen van een papieren wallet

De reden dat veel beleggers kiezen voor een papieren wallet, is dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over defecte hardware of software. Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken  is een stuk papier. Dit maakt het dan ook een handige optie voor de mensen die niet zo bekend zijn met de software van de hardware wallets.

Een ander voordeel is dat ze erg veilig zijn om te gebruiken. Dit komt omdat het niet altijd veilig is om Bitcoins online of op een beurs op te slaan, omdat deze vaak gehackt worden. Zelfs het hebben van een wallet op een computer kan risico’s met zich meebrengen. Door deze hoge mate van veiligheid heeft de papieren wallet flink aan populariteit gewonnen.

Nadelen van een papieren wallet

Hoewel een paper wallet veel voordelen kent, zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan deze soort wallet. De papieren wallets staan erom bekend dat ze iets verwarrender en ingewikkelder zijn dan andere soorten wallets. Ze kunnen bijvoorbeeld lastiger in te stellen zijn. Dit heeft te maken met het feit dat je alle codes goed op moet schrijven. Een ander nadeel is dat als het papiertje verloren raakt en er geen reservekopie is gemaakt er helaas geen manier is om je toegang tot je Bitcoin te herstellen. Kies je dus voor een papieren wallet dan moet je het papiertje echt goed bewaren. Zo kan je het in een brandveilige kluis stoppen als je zeker wilt zijn dat hij heel blijft.

Het kan ook nog eens een heel gedoe zijn om toegang te krijgen tot je cryptocurrency via een paper wallet. Dit betekent dat als je niet bekend bent met hoe ze werken, dit ertoe kan leiden dat je de toegang tot je munten verliest. Nu is het wel zo dat dit niet zo erg is dat wij je afraden om een wallet van papier te gebruiken. het is namelijk zo dat je het na verloop van tijd zelf door zal krijgen. Daar komt bij dat het via YouTube mogelijk is om talloze video’s te bekijken over hoe je een papieren wallet moet gebruiken. Hierdoor hoef je het niet allemaal zelf te doen.

Heb je echt een papieren wallet nodig?

Veel mensen vragen zich af of het noodzakelijk is om een papieren wallet te gebruiken voor de opslag van digitale valuta. Het antwoord op deze vraag zal grotendeels afhangen van jouw persoonlijke omstandigheden.

Als je van plan bent om dagelijks te gaan traden dan is een paper wallet erg omslachtig. Wanneer je echter op de lange termijn investeert, dan is een papieren wallet de meest veilige optie voor jou.

Een papieren wallet is niet geschikt voor day traders omdat het lastig is om deze te openen. Ben je van plan om te gaan day traden dan raden wij je aan om te kiezen voor een hardware wallet of een exchange wallet.

Hoe maak je een paper wallet? – belangrijkste tips

Papieren wallets worden gemaakt met behulp van een speciaal programma dat willekeurig een publieke en privé-sleutel genereert. De sleutels zijn altijd uniek en het programma dat ze genereert is open source.

Dit houdt dan ook in dat je zeker weet dat niemand anders toegang zal hebben tot jouw sleutels. Bovendien genereren de meeste websites de sleutels voor de papieren wallet  volledig offline. Dit elimineert de blootstelling aan online bedreigingen en zorgt ervoor dat er geen data meer gekoppeld kan worden aan de gebruiker.

De meest eenvoudige manier om een papper wallet te maken, is door gebruik te maken van een website als https://walletgenerator.net/. Een andere methode is om gewoon pen en papier te pakken. Je zult de private sleutel eerst moeten coderen met Base58Check die de karakters 0OIl verwijdert omdat ze gemakkelijk met elkaar verward kunnen worden.

paper wallet

Let op de veiligheid

Tijdens het maken van een papieren wallet is het van belang om op de juiste manier aan de slag te gaan. Een belangrijke tip is om offline te gaan en je papieren wallet aan te maken zonder internet. Dit zorgt ervoor dat je private sleutel niet kan worden verzonden naar een kwaadwillende partij.

Kijk ook even goed of er geen malware op je computer staat als je de papieren wallet aanmaakt. Staat dit er wel op dan kan iemand toegang krijgen tot je data. Belangrijk is om nooit een digitale back-up te maken. Sla je sleutels nooit op via een harde schijf of via een digitale scan. Zolang je hier op let bij het maken van een privé sleutel is er over het algemeen niet echt iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Conclusie – dé wallet om te gebruiken

Als het goed is weet je door het bovenstaande wat meer over het belang van de juiste opslag voor jouw munten. Kies je ervoor om een papieren wallet te gebruiken dan weet je zeker dat jouw digitale valuta altijd veilig zal zijn. Dit maakt het dan ook een verstandige keuze, zowel voor de beginnende belegger als voor de ervaringsdeskundigen. Het feit dat het ook nog eens een volledig gratis keuze is maakt het een goede keuze om te overwegen.

Mocht je nog meer te weten willen komen over wallets in het algemeen dan heb je geluk. Hier op de site kan je namelijk talloze andere artikelen vinden die je zeker even goed door zou moeten nemen!

Auteur: Indy van den Berg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *