Is cryptocurrency bewaren op een online exchange veilig?

Je bent het gewend je portemonnee goed op te bergen, zodat niemand jouw portemonnee met bankpasjes, creditcards en contant geld kan stelen. In feite moet je net zo voorzichtig zijn met het opbergen van jouw digitale munten. Dit betekent dat je niet alleen jouw echte portemonnee moet beschermen tegen criminelen, maar jouw online wallet met cryptomunten ook.

Op deze pagina lees je meer over het veilig bewaren van jouw cryptocurrency. Zo lees je welke risico’s je loopt als je jouw cryptomunten bewaart in een online exchange, maar ook hoe je deze risico’s zelf kunt beperken.

Online exchanges en hackers

Het grootste risico van het bewaren van cryptomunten in een online exchange, is dat online exchanges vaak het doelwit zijn van hackers. Als een online exchange inderdaad gehackt wordt, is de kans groot dat alle wallets worden leeggehaald. Dit betekent dat jouw investering in één klap volledig verdwenen is.

Je kunt jezelf ten eerste beschermen door gebruik te maken van een professionele, betrouwbare en veilige online exchange. Controleer goed of een online exchange wel echt 100 procent veilig is, voor je hier een account aanmaakt. Twijfel je over de betrouwbaarheid van een online exchange? Dan ga je op zoek naar een andere partij om jouw investering te bewaren.

Je cryptomunten veilig bewaren: 5 tips

Heb je een betrouwbare online exchange gevonden, dan zijn er nog enkele dingen die je kunt doen om jouw cryptomunten zo veilig mogelijk te bewaren. We delen graag enkele praktische tips met je.

Tip 1: beveilig je account zo goed mogelijk

Als je jouw account goed beveiligt, loop je minder risico op hacking. Je beveiligt jouw account optimaal door niet alleen een wachtwoord in te stellen, maar bovendien gebruik te maken van 2FA. Verder is het ook verstandig om extra inlogcodes in te stellen met een sms-bericht.

2FA staat ook wel bekend als Two Factor Authentication en maakt het mogelijk om je cryptocurrency extra te beveiligen. Om in te loggen moet je bijvoorbeeld ook een code invullen die naar je persoonlijke mobiele telefoon wordt gestuurd.

Tip 2: gebruik een e-mail alias

Door een e-mail alias te gebruiken, is het voor de hacker lastiger om te achterhalen wat het oorspronkelijke adres is. Dit is belangrijk, want jouw oorspronkelijke e-mailadres kan door de hacker gebruikt worden om je account nog gemakkelijker te kraken. Dit doet de hacker door je e-mail te kraken en vervolgens een password-reset aan te vragen.

Een e-mail alias is een extra mail dat je koppelt aan je mailbox, maar waarmee je niet kunt inloggen. Wanneer je een Hotmail account gebruikt kan je daar bijvoorbeeld een ander mailadres aan koppelen. Dit kan bijvoorbeeld een ander Hotmail of Gmail account te koppelen aan het account.

Tip 3: beveilig je computer

Als hackers inbreken op jouw computer, kunnen ze ook gemakkelijk in je wallet komen. Zorg er daarom altijd voor dat je computer goed beveiligd is. Dit doe je door een goede virusscanner te downloaden en je pc regelmatig, of idealiter continu, te controleren op virussen. Een goede, gratis virusscanner is Avira.

Tip 4: sla alleen kleine hoeveelheden munten online op

Wij raden je aan om alleen kleine hoeveelheden cryptomunten in een online wallet op te slaan. Grotere hoeveelheden cryptomunten kun je beter opslaan in een wallet die zich op een offline computer bevindt. Je kan een harde schijf bijvoorbeeld goed beveiligen door deze op te slaan in een kluis. Je moet bij offline wallets immers goed oppassen voor fysieke diefstal!

Tip 5: maak regelmatig back-ups

Vrijwel iedere wallet maakt het mogelijk back-ups te maken. Wij raden je zeker aan dit regelmatig te doen. Jouw back-ups sla je vervolgens versleuteld op, zodat de hackers hier niet bij kunnen komen. In het geval van hardware falen verlies je in ieder geval niet al je cryptocurrencies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *