NEO informatie: alles over NEO

NEO is een digitale valuta, gekoppeld aan een eigen blockchain. NEO werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf Onchain en is gevestigd in Shanghai. Met name in Azië – en dan vooral in China – is NEO erg geliefd. Hoewel de blockchain en uitvoering niet volledig hetzelfde zijn, wordt NEO ook wel gezien als de Aziatische variant van Ethereum.

De naam NEO is pas sinds 24 juli 2017 bekend. Voorheen stond NEO bekend als Antshares.

Wat is NEO?

NEO biedt met haar blockchain ondersteuning voor de zogenaamde “smart contracts” (slimme contracten). Deze worden in de NEO blockchain begrijpelijkerwijs niet “smart contracts” genoemd maar “NeoContracts”. Deze NeoContracts maken het mogelijk om binnen de blockchain te programmeren volgens de logica van het netwerk. Zodoende kunnen transacties en processen worden geautomatiseerd.

Deze techniek lijkt erg op de techniek van Ethereum. Het is dus niet vreemd dat mensen NEO zien als het Chinese antwoord op Ethereum.

Blockchain en technologie

Net als vrijwel alle andere cryptomunten houdt NEO er een blockchain op na. Deze blockchain is de onderliggende technologie waarop de transacties gebaseerd worden. De blockchain wisselt echter meer uit dan alleen betalingen. De NeoContracts kunnen dan ook van alles behelzen.

De technologie achter de blockchain van NEO ondersteunt het opslaan van informatie over (digitale) bezittingen, maar helpt ook bij het opslaan van digitale “certificaten”.

NEO heeft goed gekeken naar Ethereum en een aantal pijnpunten van Ethereum verbeterd en in haar eigen blockchain geïmplementeerd. Daarmee levert NEO de volgende pluspunten op ten opzichte van Ethereum:

 • De blockchain van NEO is beter schaalbaar;
 • NEO is “quantum computing proof”;
 • Het netwerk van NEO is sneller dan Ethereum.

Professioneel platform

NEO blijft in ontwikkeling. Het team dat NEO ontwikkeld heeft is dan ook nauw betrokken gebleven. Dat is onder meer te zien aan de professionaliteit van het achterliggende platform. NEO wordt dan ook niet alleen als cryptovaluta gezien, maar als een volwaardig netwerk dat digitale identiteiten, digitale eigendommen én slimme contracten (de NeoContracts) met elkaar combineert. Wereldwijd kan NEO rekenen op veel positieve geluiden en interesse.

NEO crypto

Consensus algoritme

Waar andere cryptomunten gebruik maken van bijvoorbeeld Proof-of-Work en Proof-of-Stake om gebruikers te belonen, heeft NEO een eigen consensus algoritme ontwikkeld. Dit is de distributed Byzantine fault tolerance algoritme (dBFT). Het voordeel van dBFT is dat deze minder energie kost dan Ethereum. Bovendien zijn de NeoContracts ook compatibel met andere blockchains en alle gangbare programmeertalen.

Het dBFT algoritme kan van digitale identiteiten gebruik maken. Daarmee is het mogelijk om een transactie van een anonieme NEO-bezitter te laten bevestigen door een specifieke (en niet-anonieme, dus betrouwbare) boekhouder. Zodoende kunnen bedrijven gebruik maken van het NEO netwerk én hun transacties op betrouwbare wijze laten verwerken door erkende accountants. Op die manier kunnen bedrijven – ondanks het gedecentraliseerde karakter van NEO – voldoen aan de wet.

Koers van NEO

De koers van NEO heeft lange tijd een stijgende lijn laten zien. Dat is dan ook de reden dat veel investeerders in cryptomunten NEO lange tijd hebben gevolgd. Voor mensen die vroeg zijn ingestapt heeft NEO veel winst gegenereerd.

Het kan nog altijd lucratief zijn om in NEO te investeren, al hangen er natuurlijk altijd risico’s aan het investeren in cryptocurrencies. Zeker doordat de koersen enorm fluctueren is van tevoren nooit goed te zeggen welke kant het op gaat.

Wie cryptomunten goed analyseert kan echter wel een reële inschatting maken van de kansen die een cryptomunt maakt. Zo kleven er aan NEO vele voordelen ten opzichte van andere cryptocurrencies.

[ccpw id=”119″]

Protocollen: NeoX en NeoQS

Los van een eigen algoritme maakt NEO ook gebruik van eigen protocollen: NeoX en NeoQS.

Het NeoX protocol implementeert een zogenaamde cross-chain interoperability, waarmee het – zoals gezegd – mogelijk is om gegevens en digitale eigendommen uit te wisselen via verschillende blockchains.

Het NeoQS protocol staat voor Quantum Safe. Hiermee komt NEO tegemoet aan de risico’s aan opkomende kwantumcomputers. Sommige coderingen zijn namelijk erg kwetsbaar. NEO maakt gebruik van een type versleuteling die resistent zou moeten zijn voor kwantumcomputers. Deze versleuteling heet de lattice-based cryptography.

NEO kwantum safe

Voordelen

Een groot aantal voordelen van NEO maakt dat mensen geïnteresseerd zijn om NEO als cryptovaluta aan te schaffen, namelijk:

 • NEO is in China ontwikkeld en geniet zelfs de steun van de Chinese overheid (wat voor veel andere cryptomunten niet het geval is);
 • De Aziatische markt is een grote markt, waar veel westerse bedrijven actief willen zijn;
 • Aziatische bedrijven groeien hard, zoals Alibaba en Huawei, wat perspectieven biedt voor NEO;
 • NEO heeft met haar blockchain veel potentie om breder ingezet te worden;
 • NEO is een snel netwerk en kan maar liefst 000 transacties per seconde verwerken;
 • Hoewel 1.000 transacties al heel veel is, kan het aantal worden opgeschaald naar 000 transacties, waardoor het nog sneller zal gaan;
 • De NeoContracts zijn compatibel op andere systemen en kunnen dus prima communiceren met andere blockchains.

Nadelen

Zijn er met zoveel voordelen ook nadelen aan NEO? Jazeker. Een aantal grote nadelen zetten we voor je op een rijtje:

 • NEO is enorm in waarde gestegen, waardoor het voor mensen tegenwoordig een risico kan zijn om in te stappen;
 • Hoewel NEO het goed doet, wordt door veel mensen meer vertrouwen gegeven aan Ethereum.

NEO kopen

Wie geïnteresseerd is geraakt in NEO kan besluiten NEO te kopen. In Nederland kan dat via Bitvavo en Litebit.eu. Hier koop je vrij eenvoudig, middels iDeal NEO cryptocurrency. Deze wordt vervolgens opgeslagen op je wallet op de website.

Wil je NEO veiliger bewaren? Kies dan voor een software wallet of een hardware wallet.

Litebit NEO kopen

Software wallets van NEO

NEO heeft op haar eigen website een wallet die je kunt downloaden. Deze wallet is veilig en zeer geschikt, want ze is door NEO zelf ontwikkeld. Je kunt wallets downloaden voor op je pc, maar ook een mobiele app downloaden zodat je bij je wallet kunt via een smartphone of tablet.

Hardware wallet

De beste bescherming tegen diefstal is een hardware wallet. De Ledger Nano S en de Ledger Blue ondersteunen bijvoorbeeld NEO als cryptomunt. Door deze wallets aan je computer of laptop te koppelen kun je eenvoudig de valuta overzetten en vervolgens “koud” bewaren.

Op korte termijn traden in cryptomunten

Wil je handelen in cryptomunten, maar heb je geen zin in voor de langere termijn in NEO of andere cryptomunten te investeren? Dan kun je ook traden in cryptocurrencies. Op het bekende platform eToro worden diverse cryptomunten aangeboden, waaronder NEO, Ethereum, Bitcoin en IOTA. Je kunt deze cryptovaluta traden. Behaal voordeel door tegen een gunstige prijs in te kopen en een nog gunstigere prijs te verkopen.

eToro heeft haar sporen verdiend als tradersplatform. Wanneer je niet zeker weet of handelen voor jou is weggelegd, kun je via een gratis demo-account altijd even uitproberen of het handelen in crypto’s iets voor jou is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *