De nadelen van cryptocurrencies

Je kunt cryptocurrency gebruiken als betaalmiddel, maar je kunt er ook in beleggen. Twijfel jij om in een cryptomunt, zoals bijvoorbeeld de Bitcoin, te investeren? Dan is het goed om je eerst goed te verdiepen in de wereld van de digitale munten.

Op deze pagina lees je meer over de nadelen van cryptocurrency. Door de informatie op deze pagina goed door te lezen, kom je er vanzelf achter of het beleggen in cryptomunten ook iets voor jou is.

De nadelen van cryptocurrencies

  • Je kan niet overal betalen met cryptogeld
  • De transactiekosten op cryptocurrencies zijn toegenomen
  • De waarde van cryptocurrencies is erg instabiel
  • Om te betalen heb je toegang tot je wallet nodig

Je kunt nog niet overal betalen met cryptomunten

Er zijn steeds meer bedrijven die cryptomunten als de Bitcoin accepteren als betaalmiddel. Toch moet je er niet vanuit gaan dat je vrijwel overal kunt betalen met jouw digitale munten. Sterker nog, de kans is groter dat je niet met cryptomunten kunt betalen bij een bepaald bedrijf.

Wil je in cryptomunten investeren om hier vervolgens mee te betalen, dan is het belangrijk hier rekening mee te houden. Bij het beleggen in Bitcoins of andere cryptomunten is dit minder belangrijk.

Een transactie is prijzig

Als je een euro wil overmaken naar een vriend(in), een familielid of een bedrijf, hoef je hier niets voor te betalen. Er komen geen transactiekosten bij jouw transactie kijken. Betaal je met de Bitcoin of een andere cryptomunt, dan is dit wel anders.

Sterker nog, de transactiekosten van cryptomunten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Waar je eerst nog 1 euro aan transactiekosten betaalde bij een Bitcoin transactie, is dit vandaag de dag ongeveer 20 euro.

Dit is niet alleen nadelig als je met Bitcoins of andere cryptomunten wil betalen, maar ook als je in digitale munten wil beleggen. Wil je jouw munten namelijk verkopen om de winst van je belegging te pakken, dan gaat er nog een flinke hoeveelheid transactiekosten van je winst af.

Cryptocurrencies hebben zowel voordelen als nadelen

Cryptomunten hebben geen stabiele waarde

De waarde van de euro kan stijgen en dalen, maar de stijgingen en dalingen zijn nooit erg groot. Bij cryptomunten is dit wel anders. Jouw investering kan de ene dag veel waard zijn en de andere dag volledig waardeloos zijn. Dit kan hierna wel weer veranderen, maar deze garantie heb je zeker niet. Een investering in een cryptomunt als de Bitcoin is dan ook zeker geen stabiele investering.

Je hebt altijd toegang nodig tot je wallet

Als je met cryptomunten wil betalen of je winst wilt pakken door je munten te verkopen, moet je bij je wallet kunnen komen. Kan dit niet, bijvoorbeeld omdat je het wachtwoord vergeten bent, dan kun je helemaal niets met jouw cryptomunten. Is je wallet gehackt, dan ben je jouw geld ook kwijt.

Als je met euro’s wil betalen, heb je jouw portemonnee ook nodig. Bij je tastbare portemonnee hoef je je echter geen zorgen te maken dat je het wachtwoord vergeet of dat je te maken krijgt met hackers. En ben je je portemonnee kwijt? Dan kun je nog wel gewoon bij je geld, bijvoorbeeld door je bankieren app te gebruiken. Bij de portemonnee met je cryptomunten is dit niet het geval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *