Monero informatie

Zeer anonieme betalingen. Dat is de kracht achter Monero als digitaal betaalsysteem en de reden dat Monero een succesvolle cryptomunt is met een hoge waarde. Monero (de cryptomunt wordt afgekort tot XMR) biedt 100% financiële privacy. Transacties zijn niet te herleiden naar de verzender of ontvanger.

Wat is Monero?

Monero bestaat sinds 2014 en heeft een belangrijke positie ingenomen in de cryptomarkt. Vooral de schaalbaarheid van de cryptomunt en de manier waarop het decentrale betaalsysteem de privacy van de gebruikers beschermt, zorgen voor een hoge waarde.

De technologie achter de cryptomunt Monero is een blockchain, net als de vele blockchains die ook aan de basis staan voor andere cryptocurrencies. Echter heeft de blockchain van Monero zich gericht op het kunnen verrichten van volledig anonieme betalingen. Bij een transactie binnen de blockchain van Monero wordt er dus geen informatie vrijgegeven over de verzender, de ontvanger en de hoogte van de transactie.

Die mogelijkheden stellen gebruikers – eigenaren van de cryptocurrency – in staat om zelf te beschikken over hun financiën en transacties van A tot Z privé te houden. Banken en overheden staan hier volledig buiten.

Veilig en niet te traceren

Dat alles maakt XMR een veilige en niet-traceerbare cryptocurrency. Net als vrijwel alle andere cryptocurrencies is XMR bedoeld om een decentraal betaalsysteem vorm te geven. Op zich doen dus ook andere cryptomunten hun best om transacties anoniem en privé te maken. Echter blijkt dat mensen die in een blockchain goed zoeken, alsnog informatie over verzender en ontvanger kunnen terugvinden. Ook de hoogte van wallets en verstuurde bedragen zijn met wat speurwerk te herleiden.

Monero maakt deze informatie echter verborgen door ze te versleutelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de techniek “Ring Signatures”.

Ring Signatures

Je zou kunnen zeggen dat de Ring Signatures de kracht van het Monero netwerk zijn. Deze Ring Signatures halen met opzet de publieke encryptiesleutels (public keys) door elkaar. Zodoende wordt de informatie dusdanig door elkaar gehusseld dat deze niet meer te traceren is. Iemand die een transactie doet, doet dat min of meer via de wallets van derden. Uiteraard hebben andere gebruikers daar geen hinder van.

Monero

Gebruik van het platform

Hoewel Monero voornamelijk bekend is als cryptocurrency, wordt het platform van Monero veel breder ingezet. Zo kan de blockchain van Monero dienen als veilige vorm om informatie uit te wisselen. De technologie en met name de cryptografie van Monero kunnen vertrouwelijke data dusdanig coderen dat ze geheim blijven.

Deze mogelijkheid maakt Monero’s techniek met name interessant voor apparaten die middels “the Internet of Things” aan elkaar verbonden worden.

Schaalbaarheid

Als je enigszins thuis bent in de cryptomarkt, weet je dat veel cryptomunten kampen met het probleem van schaalbaarheid. Blokken moeten vergroot worden om transacties vlekkeloos en soepel te kunnen laten verlopen. Die schaalbaarheid is echter niet vanzelfsprekend. Vaak heeft de achterban (gebruikers van de betreffende cryptomunt, leden van het platform) moeite met de aanpassingen die gedaan worden.

Met dergelijke problemen zal de Monero cryptocurrency niet te maken krijgen. Het formaat van de blokken is namelijk dynamisch aan te passen op de blockchain, waardoor het netwerk nooit overbelast kan raken.

Voordelen

Monero als cryptomunt kan een interessante investering zijn. Met name vanwege de volgende voordelen:

  • De munt heeft een techniek waar veel gebruik van wordt gemaakt;
  • Veel mensen vinden het een goed punt dat Monero transacties volledig anoniem maakt;
  • Banken en overheden hebben geen grip meer op jouw transacties en tegoeden als gebruiker van de Monero-blockchain;
  • Monero heeft nagedacht over schaalbaarheid en kan aanpassingen doen zonder dat haar netwerk overbelast raakt;
  • Met Monero profiteer je van de bekende voordelen van cryptocurrencies in het algemeen;
  • De waarde van Monero is hoog en dat maakt het dat Monero een waardevolle cryptomunt is.

Nadelen

Er zijn ook nadelen aan Monero. Hieronder sommen we de meest besproken nadelen voor je op:

  • Er is veel kritiek op het gebruik van Monero door criminelen, die actief zijn op het dark web;
  • Monero kan gelinkt worden aan illegale praktijken en zou criminelen min of meer vrij spel

Monero kopen

Monero als cryptomunt is vrij eenvoudig aan te schaffen. Onder meer de Nederlandse aanbieder Litebit.eu biedt Monero aan en maakt het mogelijk om per iDeal aan Monero te komen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om via internationale exchanges in Monero te investeren. In dat geval kun je het beste via de Nederlandse websites Bitvavo of BTCDirect.eu Bitcoins kopen voor het bedrag waarin je Monero wil kopen. Op een internationale exchange zoals Binance verruil je vervolgens je Bitcoin voor Monero.

Monero anoniem

Bewaren van Monero

Het bewaren van Monero op exchanges wordt niet aanbevolen, vanwege de mogelijkheid op hacken en DdoS-aanvallen. De beste manier om Monero te bewaren is via een software wallet. Momenteel is er nog geen mogelijkheid om Monero op een hardware wallet.

De volgende software wallets voor XMR zijn beschikbaar:

Coinpayments

Coinpayments is een multi-cryptowallet, bedoeld voor meer dan vijftig verschillende cryptocurrencies. Onder meer Monero kan in deze software worden opgeslagen. Deze wallet is via de browser te benaderen, maar er is ook een app voor op smartphones en tablets. Zo kun je je Monero (en andere cryptomunten) op een veilige manier bewaren.

Coinpayment maakt gebruik van bescherming tegen hackers, onder meer door het bieden van een Two-Factor Authentication.

MyMonero

Op MyMonero kun je ook je Monero cryptomunten bewaren. MyMonero is ontwikkeld door Riccardo Spagni, die ook een van de hoofdontwikkelaars van Monero zelf is. Deze wallet werkt als een account. Je kunt een gratis account aanmaken en vervolgens eenvoudig inloggen om over je cryptomunten te beschikken.

Samenvattend

Monero is een digitale valuta, verbonden aan de Monero blockchain. Monero maakt transacties 100% anoniem door ze via Ring Signatures te versturen. Op die manier zijn noch verzender, noch ontvanger, noch het transactiebedrag te achterhalen. Monero is een waardevolle munt, omdat ze een zorgvuldige technologie heeft ontwikkeld.

Kritiek op Monero is dat ze gebruikt wordt door mensen op het dark web, die criminele activiteiten makkelijker kunnen financieren met behulp van deze cryptomunt. Gebruikers ervaren echter ook veel voordelen van de cryptomunt, waaronder de privacy.

Handelen in cryptomunten

Heb je geen zin in voor de langere termijn in Monero of een andere cryptomunt te investeren? Dan kun je ook handelen in CFD cryptocurrencies. Op bijvoorbeeld Plus500 worden diverse CFD cryptomunten aangeboden, waaronder IOTA, Bitcoin en Ripple. Je kunt deze munten verhandelen en tegen gunstige prijzen in- en verkopen (79% van de retail beleggers verliest geld).

Plus500 is een goede CFD provider om te traden. Het staat onder streng toezicht, is betrouwbaar en de software is erg gebruiksvriendelijk. Wanneer je niet goed weet of trading iets voor jou is, kun je het altijd zelf uitproberen middels de gratis demo.

Monero koers

[ccpw id=”112″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *