Litecoin informatie

De Litecoin is een cryptovaluta welke door veel mensen gezien wordt als een concurrent van de Bitcoin. Net als de Bitcoin kan de Litecoin gebruikt worden om transacties te doen. Gedecentraliseerd, dus zonder tussenkomst van een bank.

De Litecoin cryptocurrency (LTC) maakt gebruik van de blockchain technologie. Deze blockchain technologie is een verbetering van de Bitcoin blockchain.

Wat is Litecoin?

De Litecoin is een altcoin en daarmee een van de vele alternatieve cryptocurrencies die in omloop zijn. Litecoin gedijt op een eigen blockchain. De Litecoin blockchain is – net als de meeste andere blockchains – gedecentraliseerd. Betalingen kunnen dus anoniem, veilig en snel worden verricht.

Litecoin werd echter vrij snel na de Bitcoin ontwikkeld. In 2011 liet ze voor het eerst van zich horen. In de loop der jaren is Litecoin opgeklommen tot één van de vier grootste cryptomunten, naast Bitcoin, Ethereum en Ripple.

De ontwikkelaar is geen onbekende, want Charles Lee werkte voorheen als technisch medewerker bij zoekmachine Google.

Betaalmiddel: betalen met Litecoin

De technologie achter Litecoin verschilt ook niet veel met die van Bitcoin. Litecoin dient hoofdzakelijk als betaalmiddel. Daardoor is het niet vreemd dat veel mensen de Litecoin als een directe concurrent zien voor de Bitcoin.

Wel zijn er enkele verschillen in de technologie, in het voordeel van de Litecoin.

Technologie achter Litecoin

De Litecoin blockchain is een verbetering van de Bitcoin blockchain. Zo heeft de Bitcoin blockchain er 10 minuten voor nodig om een nieuw blok te genereren, maar de Litecoin slechts 2,5 minuten. De Litecoin kan dus vier keer meer blokken genereren in dezelfde tijd dat de Bitcoin slechts één blok genereert. Daarmee is Litecoin een stuk sneller.

De technologie van Litecoin heeft zich ook verbeterd op het gebied van geheugen en stroomgebruik.

Bitcoin kost enorm veel energie. Het “minen” van code kost veel rekenkracht uit GPU’s (grafische kaarten) en stroom. Bij Litecoin wordt gebruik gemaakt van RAM-geheugen, waardoor het stroomverbruik drastisch verminderd is.

50 LTC: beloning voor miners

Net als Bitcoin kunnen ook Litecoins met “minen” worden verdiend. Per gegenereerd block worden de miners beloond met 50 LTC. Het aantal te verdienen Litecoins halveert echter per vier jaar. In totaal zullen er van Litecoin maximaal 84 miljoen exemplaren in de omloop komen. Dat is vier keer meer dan Bitcoin, waarvan is vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen beschikbaar komen.

Voor investeerders is dat van belang om te weten, want de hoeveelheid cryptovaluta die in omloop komen hebben een effect op de market cap.

Litecoin

Voordelen van Litecoin

Er zijn veel voordelen aan Litecoin te noemen. Zeker ten opzichte van andere cryptomunten. De grootste voordelen zijn:

  • De techniek achter Litecoin is een verbetering ten opzichte van de Bitcoin
  • De Litecoin heeft een lage market cap ten opzichte van vele nieuwe altcoins, waardoor de waarde hoger uit zou kunnen vallen
  • De instapprijs van Litecoin is lager dan Bitcoin en Ethereum
  • Litecoin is naast kopen ook te minen en dit minen kost veel minder energie dan het minen van Bitcoin
  • Door koersschommelingen in Litecoin kun je ook speculeren op dalende koersen en veel geld verdienen aan een negatief koersverschil

Nadelen van Litecoin

Als je van plan bent Litecoin aan te schaffen of te gaan handelen in Litecoin, is het verstandig je ook in de nadelen te verdiepen. De grootste nadelen van Litecoin zijn:

  • Waar men Bitcoin nog altijd ziet als goud, wordt Litecoin vaak vergeleken met zilver (het is dus een eeuwige tweede)
  • Litecoin mag dan een verbetering zijn van Bitcoin, er zijn veel andere altcoins die weer een verbetering zijn van Litecoin

Litecoin kopen

Litecoin kopen kan een wijs besluit zijn. De koers van Litecoin is enorm gestegen, maar nog altijd betaalbaar. Wanneer je verwacht dat de koers nog verder gaat stijgen, kun je dus veel winst maken.

Litecoin is in Nederland te koop via de grotere partijen als Bitvavo en Litebit. Wanneer je het liever aanschaft via een internationale exchange, kun je onder meer terecht bij Binance.

Via Bitvavo of Litebit kun je dan Bitcoins kopen en die overmaken naar je wallet bij Binance. Vervolgens wissel je de Bitcoin tegen de huidige koers in voor de Litecoin.

Litecoin bewaren

Wanneer je Litecoin gekocht hebt, wil je natuurlijk dat ze veilig bewaard worden. Een hardware wallet is dan ook de beste oplossing. De Trezor en Ledger Nano S. zijn voorbeelden van betrouwbare wallets die je in staat stellen om eenvoudig je coins veilig te stellen. Op die manier hoef je niet wakker te liggen van hackers en aanvallen op online exchanges.

Handelen in Litecoin CFD’s

Wil je niet op de lange termijn investeren, maar nu direct speculeren op de koers van Litecoin? Dit kan je doen via de broker Plus500. Bij Plus500 maak je gratis een demoaccount aan en kun je al met weinig geld beginnen. Wil je graag eerst oefenen? Dan kun je een demo-account aanmaken.

Doordat je ook short kunt gaan, kan je ook speculeren op dalende koersen. Vanzelfsprekend kan dit ook verkeerd uitpakken en leiden tot een verlies. Verwacht je dat de prijs van Litecoin omlaag gaat? Dan is het dus verstandig om short te gaan.

Verliezen hoort erbij

Ben jij een slechte verliezer? Dan moet je je nog eens afvragen of je in cryptocurrencies wil gaan traden. Want wanneer je echt rijk wil worden, zal je moeten leren verliezen.

Veel mensen haken af wanneer ze verliezen. Maar weet dat verliezen erbij hoort op de cryptomarkt. Juist door te verliezen wordt je een betere belegger. Je leert immers de valkuilen sneller vinden.

De wil om te verliezen wordt gezien als een sterke eigenschap voor traders. Verliesgevende posities behouden en hopen op een stijgende koers, leidt zelden tot succes.

Wil je succesvol worden? Dan zal je regelmatig je verlies moeten pakken en verliesgevende posities moeten afstoten. Leer van je fouten, leer verliezen en zie dat je op die manier de echte vaardigheden van een trader krijgt.

Ben je echt bang om te verliezen? Ga dan eerst voor een gratis demo-account bij Plus500.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *