IOTA informatie: alles wat je moet weten

IOTA is een cryptovaluta die ontwikkeld is op het Tangle-protocol en gebruikt kan worden in het (eco)systeem dat we Internet of Things (IoT) noemen.

Het doel van de technologie is het bieden van een decentraal, veilig ecosysteem waarin onder meer betalingen kunnen worden verricht. Ook is het de bedoeling dat via IOTA informatie, gegevens en documenten kunnen worden verzonden.

IOTA is een onderscheidende cryptovaluta. In dit artikel vind je meer informatie.

Wat is IOTA?

Zoals gezegd is de cryptovaluta IOTA gebaseerd op een technologie die in het teken staat van “The Internet of Things”. Om te begrijpen waarvoor je IOTA kunt inzetten, is het dus belangrijk dat je de term “The Internet of Things” snapt.

Binnen The Internet of Things gaat het om de communicatie van slimme apparaten. Het is de ideale situatie die zal ontstaan als alle apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Het Tangle-protocol is daarop gericht alsook de technologie achter IOTA. Een voorbeeld van de ideale situatie onder The Internet of Things is dat je koelkast opmerkt dat de kaas en boter op zijn en deze via je smartphone bestelt bij de app van de supermarkt.

Technologie

IOTA mag dus zeker gezien worden als een technologie. De technologie helpt om informatie te verifiëren die tussen apparaten wordt uitgewisseld. Die veiligheid is van belang, zeker als er financiële transacties moeten worden uitgevoerd. Het is immers niet alleen de bedoeling dat je koelkast kaas en boter bestelt, maar ook betaalt via de app.

De technologie moet dus veilig zijn. En dat is precies wat IOTA kan bieden. Naast veilige transacties zijn er tal van andere factoren die bijdragen aan het succes van IOTA’s technologie:

  • Data wordt op een veilige, anonieme wijze verzonden;
  • Er is sprake van schaalbaarheid binnen IOTA;
  • De technologie van IOTA staat te alle tijden tot je beschikking.

Nodes en blockchain

Veel cryptocurrencies maken gebruik van de blockchain, zoals de Bitcoin en Ethereum. De Tangle is eigenlijk de blockchain van IOTA. Echter maakt de Tangle gebruik van een Direct Acyclic Craph, wat zoveel zegt als een versleuteld (cryptografisch) decentraal netwerk.

Nodes spelen wel degelijk een rol binnen IOTA, want iedereen die gebruik maakt van IOTA is een node (oftewel gebruiker).

Door haar technologie zijn transacties binnen IOTA niet zo zwaar, is er weinig rekenkracht vereist en kunnen dus alle moderne computers en smartphones met IOTA overweg.

Een ander slimmigheidje dat zorgt voor een sneller systeem is dat je als node (onderdeel van het IOTA-netwerk, de Tangle) steeds twee transacties eerst moet bevestigen alvorens zelf een transactie te kunnen versturen. Op die manier is het netwerk erg snel en worden transacties vlot en veelvuldig uitgevoerd.

IOTA

Koers van IOTA

De koers van IOTA als cryptocurrency is interessant voor mensen die willen handelen of investeren in deze munt. Het koersverloop is over het algemeen vrij positief. In 2017 bereikte IOTA een positie in de top 10 van grootste cryptocurrencies (gebaseerd op de market cap).

Het kan dus zeer interessant zijn om IOTA te kopen. Bekijk hieronder de actuele koers van IOTA.

[ccpw id=”92″]

Handelen in IOTA

Geen zin om op de lange termijn in te gaan zetten met IOTA? Dan kun je ook terecht bij een brokersplatform als Plus500 en handelen in CFD cryptomunten. Hoewel hier altijd risico’s aan zijn, hebben cryptomunten vooralsnog een stijgende lijn laten zien. Het zijn dus hoopvolle investeringen.

Bij Plus500CY kun je een (demo) account aanmaken. Bij deze partij zit je goed, want ze bieden een gratis demo-omgeving aan. Hier kun je oefenen in traden, voor als je nog niet met echt geld durft te investeren.

Bij Plus500 is het mogelijk om zonder commissies te handelen in CFD’s op IOTA. Je kan daarnaast ook short gaan waarbij je een positief resultaat behaalt bij een dalende koers. Wanneer je de verkeerde beslissing neemt verlies je vanzelfsprekend je inleg. Dit maakt Plus500 een geschikte partij om te handelen in CFD crypto valuta zoals de IOTA. Klik hier om een gratis demo account aan te maken. 79% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s..

IOTA kopen

Nederlandse platformen bieden (nog) geen IOTA aan. Je zal je dus moeten richten tot een buitenlandse exchange. Enkele exchanges waarop je IOTA als cryptomunt aan kunt schaffen zijn:

De makkelijkste manier om dat te doen is door via een Nederlandse partij Bitcoin te kopen, die te verzenden naar je wallet bij een exchange en vervolgens de Bitcoin om te zetten in IOTA. Je kan Bitcoins bestellen bij bijvoorbeeld Bitvavo en Litebit.

IOTA bewaren

Je aangeschafte IOTA kun je natuurlijk bewaren op je wallet bij de desbetreffende exchange, maar je kunt ook voor meer veiligheid kiezen en je IOTA opslaan in een software wallet. Een software wallet is eenvoudig te downloaden.

Wanneer je het helemaal veilig wil doen, kun je het beste kiezen voor een hardware wallet. Op een externe device kun je IOTA makkelijk bewaren, weg van een internetverbinding en de daarbij horende risico’s.

IOTA logo

Voordelen van IOTA

Voordat je IOTA aanschaft, is het handig om te weten welke voordelen er aan IOTA zijn. Hieronder sommen we de grootste voordelen voor je op:

  • Er is veel vertrouwen in IOTA als technologie;
  • Grote bedrijven hebben al interesse getoond in IOTA en willen IOTA een kans geven in hun eigen technologieën;
  • De koers van IOTA heeft grote groei gekend en biedt, gezien de market cap, nog ruimte tot meer groei;
  • Aangezien IOTA vaak positief in het nieuws is, kan de waarde nog verder toe gaan nemen;
  • De cryptocurrency achter IOTA hangt aan een systeem (de Tangle) waar veel vertrouwen in is.

Nadelen van IOTA

Natuurlijk moet je ook weten dat er nadelen kunnen zijn aan het kopen van IOTA. Zo zijn er de volgende nadelen:

  • IOTA is als cryptomunt in Nederland (nog) niet direct te koop en je moet je wenden tot een exchange;
  • Veel technologieën achter IOTA zijn nog in een testfase, waarmee het succes van IOTA dus nog helemaal niet zeker is.

Conclusie

The Internet of Things houdt veel mensen bezig. Hoe ideaal zou de situatie zijn waarin apparaten met elkaar communiceren en ons leven een stuk makkelijker maken? IOTA en de Tangle zijn hard bezig om die futuristische utopie werkelijkheid te maken. De bijhorende IOTA cryptomunt is dan ook een groot succes gebleken. Deze cryptocurrency hangt aan een systeem waarin veel vertrouwen is, onder andere vanuit grote bedrijven.

Desondanks zijn niet alle tests en experimenten met IOTA afgerond en is dus niet met zekerheid te zeggen of “The Internet of Things” gaat zijn zoals geschetst wordt.

Heb jij vertrouwen in IOTA? Dan kun je IOTA aanschaffen via tal van exchanges. Ook kun je besluiten om direct in IOTA te handelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *