Wat is een Bitcoin halving? – alles wat je moet weten

Voor veel mensen is de techniek achter Bitcoin en de blockchain best lastig om te begrijpen. Dit komt met name doordat er veel vreemde termen worden gebruikt. Eén van de termen die voor veel onduidelijkheid zorgt is de term halving. Wat houdt een halving in? En waarom is dit zo belangrijk voor de blockchain? Om hierachter te komen raden wij je aan om snel verder te lezen!

Bitcoin halving in het kort

  • De beloning die miners ontvangen voor hun werk halveert na elke 210,000 blocks
  • Op die manier groeit het aantal bitcoins niet exponentieel, waardoor de waarde in stand blijft
  • Door halving is er steeds meer rekenkracht nodig voor het verkrijgen van een bitcoin met mining
  • Halving lijkt geen sterk effect te hebben op de prijs van een bitcoin

Wat is de halving? – functie en betekenis

Om te begrijpen wat het begrip halving inhoudt, is het van belang om in te zoomen op de blockchain zelf. Nieuwe bitcoins komen in omloop als block beloningen die worden geproduceerd door ‘miners’.

Dit zijn ook wel de mensen of bedrijven die dure elektronische apparatuur gebruiken om Bitcoin te verdienen of te “delven”. Dit doen ze door speciale wiskundige formules op te lossen. Wie dit als eerste doet krijgt een beloning voor het harde werk.

Dit is dan ook waar de halving bij komt kijken. Elke 210.000 blokken, of ruwweg elke vier jaar, wordt het totale aantal bitcoins dat miners kunnen winnen gehalveerd. In 2009 begon het systeem met 50 munten die elke 10 minuten werden gedolven. Twee halveringen later worden er elke 10 minuten 12,5 bitcoins uitgedeeld. Dit proces zal eindigen met een totaal van 21 miljoen munten. Dit vindt waarschijnlijk plaats in het jaar 2140.

halving

Betekenis van de halving voor miners

De miners zijn in staat om winst te maken als hun inkomsten, de blokbeloning, hoger zijn dan de kosten die zij moeten maken voor het delven van de Bitcoins. Deze kosten bevatten onder andere de totale energierekeningen, apparatuur en verzekering voor de apparatuur. Het delven van Bitcoins is namelijk niet zomaar iets, er komt een hoop werk bij kijken.

Miners weten dankzij de halving beter hoeveel ze in de toekomst kunnen krijgen voor hun diensten. In dat opzicht biedt de halving enige zekerheid voor miners. Alleen zorgt het ook voor een hoop onzekerheid: de rekenkracht op het netwerk is al jaren instabiel, net als de levertijd van mining apparatuur. De halvering van de beloning in bitcoin betekent niet per se een halvering van de beloning in euro’s of dollars. Blijft de vraag constant en neemt de groei van het aanbod af? Dan kan de prijs in de toekomst stijgen.

De laatste halving van Bitcoin

Een belangrijke vraag is wat er na de laatste halving gebeurd: er kunnen namelijk nooit meer dan 21 miljoen bitcoins worden geminded. Na de laatste halving zullen miners geen blokbeloning meer ontvangen. Tegen die tijd zullen ze alleen nog bitcoins verdienen door de transactiekosten die zij in rekening brengen. Dit betekent dat transactiekosten in de toekomst een grotere rol zullen spelen.

Betekent dit dat transacties niet meer te betalen worden? Dat hoeft niet per se het geval te zijn. De komst van Lightning Network heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de kosten voor het afwikkelen van een transactie lager zijn geworden . Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om transacties op een tweede laag te laten plaatsvinden in plaats van de oorspronkelijke blockchain.

Wanneer komt de volgende halving?

Elke dag worden er ruwweg 900 nieuwe Bitcoins gemijnd en in digitale circulatie gebracht. Naarmate het aantal halveringen toeneemt, zal de aanvoer van Bitcoins steeds langzamer groeien totdat alle 21 miljoen BTC munten gedolven zijn. Volgens de laatste voorspellingen zullen de laatste Bitcoin-fracties in 2140 gedolven worden.

Er is geen harde datum voor wanneer de beloning voor het delven van een blok gehalveerd zal worden. Dat hangt af van wanneer het 210.000ste blok is gemijnd sinds de laatste halvering. Aangezien er ongeveer elke 10 minuten nieuwe Bitcoins worden gedolven, zal de volgende halvering naar verwachting ergens begin 2024 plaatsvinden. Dit kan echter verschuiven als er in de tussentijd meer vraag komt voor Bitcoin.

Wat is de functie van halving?

Halving moet de inflatie van de Bitcoin transparant maken. Doordat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins beschikbaar komen, zal de bitcoin bij een stijgende prijs waardevoller moeten worden.

Overheden drukken wanneer ze in de problemen komen regelmatig geld bij. Het probleem is dat er hierdoor steeds meer geld in de omloop komt, waardoor je steeds minder kunt kopen met hetzelfde bedrag.

Dit zal niet gebeuren met de Bitcoin, aangezien het aantal nieuwe Bitcoins dat in de omloop komt alleen maar daalt. Wanneer de Bitcoin populair blijft dan kan dit de prijs van de Bitcoin positief beïnvloeden.

Invloed van de halving op de prijs

De bitcoin halving trekt ontzettend veel aandacht. Dit komt met name doordat velen denken dat het zal leiden tot een prijsstijging. De waarheid is echter dat niemand weet wat er gaat gebeuren.

De eerste halving

Bitcoin heeft tot nu toe drie halveringen meegemaakt. De halvering in 2012 liet voor het eerst zien wat het mogelijke effect zou zijn van de Bitcoin halving. Tot dan toe wist de Bitcoin community niet wat voor effect een plotselinge daling van de beloningen zou hebben op het netwerk. Het bleek dat de prijs kort na de halvering begon te stijgen, van $ 11 naar $ 12.

Ondanks dat het niet om een extreem grote stijging ging, was er wel sprake van een stijgende koers door de halving. De prijs steeg uiteindelijk het jaar erna naar ruim $ 1100.

De tweede halving

Op 16 juli 2016, de dag van de tweede halvering, daalde de prijs met 10 procent tot 610 dollar. Kort daarna schoot hij omhoog tot het niveau van daarvoor. Dit laat zien dat een halving niet altijd op dezelfde manier verloopt. Hoewel de directe impact op de prijs van bitcoin klein was, telde de markt wel een geleidelijke stijging in het jaar na de tweede halvering om uiteindelijk een prijs van $ 20.000 te bereiken.

Sommigen beweren dat deze stijging een vertraagd resultaat was van de halvering. Anderen denken dat dit helemaal los staat van de halving, maar dat het komt doordat de munt gewoon populairder werd. Het is mogelijk dat als genoeg mensen van tevoren weten dat er gehalveerd gaat worden, zij in afwachting daarvan bitcoin zullen kopen. Hierdoor stijgt de prijs vóór de halvering in plaats van erna.

De derde halving

De derde halving vond plaats in mei 2020 waarna er een nieuwe bullisch trend ontstond. Tijdens de halving stond de prijs op $ 9.000, maar ondertussen is er weer een nieuw record neergezet. Het is lastig vast te stellen of halving de oorzaak is van deze enorme stijging; waarschijnlijker is dat de stijging komt doordat er veel extra kapitaal in de markt stroomde.

Conclusie – belangrijk maar niet doorslaggevend

Hoewel de techniek achter de halving best technisch kan worden, hopen we dat je met de info uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over de halving. Als normale belegger zijnde is het niet iets waar je je echt zorgen over hoeft te maken of waar je je op moet verheugen. We zien namelijk dat de impact op de prijs relatief klein is. Zit je er in voor de lange termijn dan kan je de agenda omtrent de volgende halving dus gewoon naast je neerleggen en verder gaan met wat je al deed.

Auteur: Indy van den Berg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *