Dash informatie: alles wat je moet weten

Digital Cash (afgekort tot Dash) is en doet precies wat de naam doet vermoeden: een digitale variant voor valuta bieden. Daarin verschilt Dash weinig van Bitcoin en enkele andere cryptocurrencies. Het doel van Dash is een decentraal betaalnetwerk aanbieden waarmee ontvanger en verzender veilig en anoniem een transactie kunnen doen.

Wat is Dash?

Dash is als cryptocurrency én techniek gebaseerd op de software van Bitcoin en dient hetzelfde doel: een betaalalternatief bieden, veilig en anoniem. Maar wel heeft Dash enkele verbeteringen ten opzichte van Bitcoin doorgevoerd. Zo is de techniek achter de Dash blockchain een stuk steviger dan die achter de Bitcoin.

Eén van die technieken is de anonimiteit van een transactie.

Grootboek versus PrivateSend

Bitcoin en veel andere cryptomunten maken gebruik van de blockchain. Deze kun je beschouwen als een soort van grootboek waarin alle transacties worden geschakeld (vastgelegd). In principe zijn ze anoniem, omdat er geen namen gekoppeld zijn aan transacties. Echter zijn de walletadressen (zoals de wallet vanwaar Bitcoin verstuurd is én de wallet waarnaar diezelfde Bitcoin is verstuurd) niet anoniem.

Zodoende is dus te achterhalen wie er achter een wallet zit (en wat die persoon dus aan transactiegeschiedenis heeft). De waarde van de transactie is ook terug te zien in het grootboek.

Dash heeft hier een alternatief voor: PrivateSend. De technologie van Dash versleutelt een transactie volledig, waardoor er niets meer te vinden is. De beste metafoor die met Dash te trekken valt is die van contant geld: daarvan zie je ook niet in wiens handen het geweest is.

Verbeterde snelheid

Ook blinkt Dash uit in snelheid. Betalingen via de Dash blockchain worden doorgaans in (minder dan) 5 seconden bevestigd. Achter die bevestiging zit een netwerk van Masternodes. Dat zijn ruim 4.000 computers met servers die 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig zijn met het bijhouden, valideren en doorzetten van gegevens.

Dankzij deze Masternodes heeft Dash geen netwerk van miners nodig, die de voorkeur zouden kunnen geven aan grotere transacties (en dus meer inkomsten voor zichzelf), waardoor er lange wachttijden zijn voor kleinere transacties.

Dash snelheid

Dash waardeverloop & actuele koers

Dash werd in januari 2014 geïntroduceerd. Voorheen was ze bekend onder andere cryptocurrencies, namelijk Xcoin en Darkcoin. De waarde van Dash steeg enige tijd en bleef in 2016 vrij stabiel. In 2017 is de munt enorm gestegen in waarde. Vandaag de dag heeft Dash een positie aan de top van cryptomunten.

[ccpw id=”101″]

Dash kopen

Het kan zinvol zijn om Dash te kopen, zeker als je vermoedt dat de waarde van deze digitale valuta nog verder omhoog gaat. Dash kun je in Nederland vrij eenvoudig kopen via onder meer Litebit.eu. Via een exchange kun je ook internationaal gemakkelijk aan Dash komen. Vaak moet je dan wel eerst Bitcoin of Ethereum naar deze exchange overmaken. Die kun je natuurlijk Bitvavo of BTCdirect gemakkelijk aanschaffen.

Dash wallet

Cryptomunten zijn geliefd onder hackers. Cyberaanvallen op grote exchanges zijn dan ook aan de orde van de dag. Veilig om je cryptmunten te laten staan op zo’n exchange is het dus zeker niet. Wil je Dash veilig opslaan? Gebruik dan de Trezor wallet of de Ledger Nano S. Dat zijn hardware wallets die vrij eenvoudig in gebruik zijn. Je kunt je munten via deze wallets “koud” (dus vrij van internet) bewaren, waarmee het onmogelijk is om ze te verliezen aan hackers en DdoS-aanvallen.

Dash

Handelen in Dash

Investeren in Dash kan ook op de korte termijn. Zeker gezien de hoge waarde van Dash is het logisch dat je niet al te lang over Dash wil beschikken. De koersen fluctueren enorm. Het kan wel interessant zijn om via een tussenpersoon te gaan traden In Dash. Handelen in Dash houdt in dat je Dash op een gunstig moment aan- en verkoopt.

Dit handelen in Dash kun je het beste doen via een platform als eToro. eToro biedt haar gebruikers immers veel voordelen, zoals:

  • Een zeer gebruiksvriendelijk platform, waarmee het makkelijk is om overzicht te bewaren;
  • De mogelijkheid om ook met weinig geld in te stappen (gratis kan ook, middels een demo-account);
  • Naast handelen in cryptovaluta kun je ook overstappen op bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen en Forex;
  • Je verliest niet meer geld dan je inzet;
  • Je kunt veel automatiseren, waardoor je bijvoorbeeld automatisch uit- of instapt bij een bepaalde koers (en de kans op een te groot verlies dus ook automatisch kunt inperken);
  • eToro is betrouwbaar als broker en staat onder toezicht van de FCA.

Onthoud dat beleggen en investeringen in cryptomunten ook risico’s met zich meebrengen. Die risico’s kun je voorkomen door je goed in te lezen en te starten met een demo-account.

eToro cryptocurrency

Handelen in cryptocurrencies is eenvoudig bij eToro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *