Bitcoin informatie: alles wat je moet weten

2017 was het jaar van Bitcoin. Deze cryptomunt steeg almaar in waarde en bereikte zelfs de $ 20.000. Niet gek voor een digitale munt die een paar jaar geleden nog slechts enkele centen kostte.

Wat is de Bitcoin nu precies? Waar dient de Bitcoin voor? En, nog belangrijker, hoe zinvol is het om nu nog Bitcoin te kopen?

Wat is de Bitcoin?

De Bitcoin is de eerste bekende cryptocurrency (ook wel cryptovaluta genoemd), een manier om digitaal betalingen te verrichten.

Het doel van Bitcoin is om mensen makkelijk en snel transacties te laten doen middels een gedecentraliseerd systeem. Dat houdt in dat er geen bemoeienis van banken en overheden is. Het gedecentraliseerde karakter zie je bij veel meer cryptocurrencies terug.

De Bitcoin als cryptovaluta hangt aan de Bitcoin blockchain.

Het bovenstaande filmpje laat goed de mogelijkheden van de Bitcoin zien

Bitcoin blockchain

De Bitcoin blockchain is het systeem waarop de Bitcoin draait. Gebruikers (deze worden “nodes” genoemd) hebben het ook wel over een “grootboek”, omdat de blockchain alle belangrijke data omtrent transacties keurig bijhoudt. In blocks worden deze gegevens opgeslagen en als een ketting (chain) aan elkaar geregen.

Transacties zijn op die manier te controleren en te valideren, maar de zender en verzender blijven anoniem.

Via de blockchain verstuur je geld van persoon A naar persoon B zonder dat er een partij als een bank (of welke andere financiële instelling dan ook) tussen zit. Dat bespaart tijd, geld en administratie. Daarnaast draagt het bij aan privacy.

Betalen in Bitcoin

In 2010, toen cryptomunten kwamen opzetten, was er veel scepsis. Mensen hadden weinig vertrouwen in de Bitcoin als valuta. Vooral internetondernemers kochten toch wat Bitcoins, vaak uit nieuwsgierigheid. Dat de Bitcoins die je toen voor enkele centen kocht nu tienduizenden euro’s waard zijn, kon niemand bevroeden.

Daarmee is het wel de vraag of Bitcoin haar doel behaald heeft. Betalen in Bitcoin is niet zo aantrekkelijk als je beseft dat de waarde ervan enorm kan toenemen (of kan afnemen). Wie in 2011 voor enkele Bitcoins een pizza kocht, zal zich achter de oren krabben nu hij beseft dat diezelfde Bitcoins rond de € 15.000 waard zijn. Dure pizza’s.

Wat dat betreft is de Bitcoin vooral een investeringsobject geworden. De waarde fluctueert enorm.

Bitcoins

Bitcoin kopen

Bitcoin is te koop via diverse Nederlandse partijen, zoals:

Via deze websites maak je een account aan. Vervolgens kun je per iDeal een betaling in euro’s doen om een bijhorende hoeveelheid Bitcoin te kopen. Deze Bitcoins kunnen worden opgeslagen in een Bitcoin wallet.

De beste Bitcoin wallet is een hardware wallet. Hierin zijn je Bitcoins optimaal beschermd tegen hackers. Gratis alternatieven zijn een software wallet of de Bitcoins “in the cloud” bewaren. Dat kan bijvoorbeeld bij Litebit.eu.

Bitcoins kopen

Je kan met een muisklik eenvoudig Bitcoins kopen!

Bitcoin delven

Naast dat je gewoon Bitcoin kunt kopen, kun je ook Bitcoins delven. Dit wordt in het Engels vaak aangeduid als “mining”. Bitcoin mining gebeurt aan de hand van computers en open-source software. De computers lossen moeilijke wiskundige berekeningen op en krijgen, wanneer een berekening succesvol is opgelost, een beloning. Die beloning bestaat uit (delen van) Bitcoin.

Naast het minen van Bitcoins kunnen nodes ook Bitcoin verdienen door transacties te valideren. Op die manier blijft de blockchain soepel verlopen.

21 miljoen Bitcoins

In de code van de Bitcoin is vastgelegd dat er in totaal maximaal 21 miljoen Bitcoins in de omloop zullen komen. Na het delven van die laatste Bitcoin is het maximum dus bereikt.

Hiermee creëert Bitcoin een vorm van schaarste, die weer leidt tot meer waarde.

Voordelen van de Bitcoin

Als we kijken naar het oorspronkelijke idee van de Bitcoin, zijn er de volgende voordelen aan Bitcoin als betalingsmiddel:

 • Een goedkoop alternatief voor het doen van transacties per bank, omdat je van persoon tot persoon geld overmaakt (lijkt dus erg op contant geld uitwisselen);
 • Een snelle manier van digitaal geld transporteren;
 • Banken en overheden hebben geen invloed op je betalingen (ze kunnen ze niet inzien, laat staan je account bevriezen of je gegevens gebruiken voor andere doeleinden).

Nadelen van de Bitcoin

Ten opzichte van de vele alternatieve cryptocurrencies (altcoins) en de positie van Bitcoin als betaalmiddel zijn er ook nadelen aan Bitcoin:

 • De Bitcoin wordt niet als betaalmiddel ingezet, vanwege de enorme koersverschillen (de Bitcoin die je vandaag uitgeeft kan morgen honderden of zelfs duizenden euro’s meer waard zijn);
 • Bitcoin-transacties kosten veel energie, zeker vergeleken met altcoins;
 • De technologie van Bitcoin is intussen sterk verouderd (er zijn altcoins die vele malen sneller zijn, minder energie kosten en nog meer anonimiteit garanderen).

Samenvattend

De Bitcoin was een mooi initiatief als betaalmiddel, maar door de enorme koersverschillen wordt het nauwelijks ingezet. Het is lastig om een betaling in Bitcoin te doen als je beseft dat je Bitcoin volgende week duizenden euro’s meer waard kan zijn. Mensen blijven toch hangen aan fiat geld (euro’s en dollars).

Voor investeerders is de Bitcoin vanuit dat perspectief weer wel interessant. Iedereen die in het begin van 2017 Bitcoins bezat, kon meeprofiteren van de almaar stijgende lijn. Mensen zijn hier erg rijk van geworden.

Het is de vraag of de lijn zich de komende jaren voortzet. Voor speculanten en investeerders biedt de Bitcoin dus nog heel veel alternatieven.

Bitcoin belegging

De Bitcoin kan een mooie investering zijn

Koersverloop van de Bitcoin

Zoals gezegd kocht je in 2010 voor enkele centen een Bitcoin. Eigenlijk is de waarde van Bitcoin als cryptvaluta lange tijd laag gebleven.

Hieronder een korte samenvatting van het koersverloop van de Bitcoin. De getallen zijn afgeronde gemiddelden.

Jaren

 • 2010: € 0,001
 • 2011: € 2,20
 • 2012: € 10
 • 2013: € 135
 • 2014: € 625
 • 2015: € 245
 • 2016: € 620

Vanaf 2017

 • Januari 2017: € 800
 • April 2017: € 1.150
 • Juli 2017: € 2.360
 • Oktober 2017: € 3.700
 • November 2017: € 6.500
 • December 2017: € 14.000
 • Januari 2018: € 11.000

Je ziet dat de Bitcoin vooral een stijgende lijn heeft gekend. Alleen in 2015 zakte de koers behoorlijk van € 625 naar € 245, maar binnen een jaar was dat verschil weer rechtgetrokken. Sinds 2017 is de waarde van de Bitcoin aanzienlijk gestegen, maar in 2018 is de waarde weer aan het zakken.

Actuele koers Bitcoin

Hieronder kan je de actuele koers van de Bitcoin zien. Ook is het mogelijk om direct Bitcoin CFDs te kopen en verkopen door gebruik te maken van de kopen en verkopen knoppen.

Bitcoin handelen

De aanschafprijs van 1 Bitcoin is hoog. Handelen in Bitcoin kan daarom een interessant alternatief zijn. Je kunt handelen in Bitcoin via het platform Plus500. Je koopt of verkoopt dan voor een bepaald bedrag Bitcoins CFD. Wanneer dit goed uitpakt maak je winst, natuurlijk kan je ook verlies maken wanneer het verkeerd uitpakt.

Let wel op: niets is zeker als je handelt in cryptocurrency.

Door een demo-account aan te maken kun je oefenen en bekijken of dit iets voor je is. Maak daarom direct een demo-account aan via Plus500. (76,4% van de retail beleggers verliest geld)