Cryptocurrencies en de Belastingdienst

Ieder jaar vul je de aangifte inkomstenbelasting in. Op basis van deze aangifte wordt er door de Belastingdienst bepaald hoeveel belasting je moet betalen of eventueel hoeveel geld je terug moet krijgen. Veel mensen weten wel dat ze hun inkomen en vermogen in moeten vullen, maar vergeten hun vermogen aan cryptomunten op te nemen in de aangifte. Dit is verkeerd, want ook over de waarde van jouw cryptomunten moet je belasting betalen.

Op deze pagina lees je meer over cryptocurrencies en de Belastingdienst. Zo lees je niet alleen hoeveel belasting je moet betalen over de waarde van jouw cryptomunten, maar ook hoe je dit moet doen. Tot slot lees je ook hoe de Belastingdienst achterhaalt of en hoeveel cryptomunten je in je bezit hebt.

Belasting betalen en cryptomunten

Cryptocurrencies vallen onder je vermogen. Heb je 1000 euro aan Bitcoins, dan hoort dit bedrag bij je vermogen. Over het vermogen dat je hebt, betaal je vermogensbelasting. De belastingpercentages voor de vermogensbelasting van 2017, zijn de volgende:

  • Tot en met 75.000 euro: 0,86 procent.
  • Vanaf 75.001 euro tot 975.000 euro: 1,38 procent.
  • Vanaf 975.001 euro: 1,16 procent.

Goed om te weten: zonder fiscaal partner mag je 25.000 euro aan vermogen belastingvrij hebben. Dit betekent dat je hier geen belasting over hoeft te betalen. Met fiscaal partner is dit bedrag 50.000 euro.

Informatiefilmpje over belastingen en cryptocurrencies

Cryptomunten vermelden in de aangifte

Ook als je geen belasting hoeft te betalen over jouw cryptomunten, vermeld je de waarde van jouw cryptomunten bij de belastingaangifte. Dit doe je in box 3, waar je ook de rest van jouw vermogen vermeldt. De Belastingdienst controleert of je wel of niet onder de belastingvrije grens van de vermogensbelasting valt. Val je hieronder, dan betaal je niets. Kom je boven de grens uit, dan berekent de Belastingdienst direct hoeveel belasting je moet betalen over jouw vermogen.

Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting geef je aan hoeveel jouw cryptomunten waard waren op 1 januari van het jaar waarvoor je aangifte doet. Doe je aangifte voor 2017, dan controleer je hoeveel jouw cryptomunten op 1 januari 2017 waard waren. Deze waarde vul je in bij box 3.

Tot slot: hoe controleert de Belasting jouw cryptomunten?

Veel mensen die cryptomunten in hun bezit hebben, vragen zich af hoe de Belastingdienst dit kan controleren. Hier is helaas niet veel over bekend. Toen een verslaggever van RTL aan een woordvoerder van de Belastingdienst vroeg hoe dit precies zat, wilde de woordvoerder deze vraag simpelweg niet beantwoorden. De reden? Het leek de Belastingdienst niet verstandig om ‘de mensen wijzer te maken’.

Wel benadrukte de woordvoerder van de Belastingdienst dat het verplicht is je digitale munten bij de Belastingdienst op te geven. Doe je dit niet, dan kan de Belastingdienst erachter komen dat je gelogen hebt over de waarde van je vermogen. Dit betekent dat je een boete kunt krijgen. Moet je belasting betalen over jouw vermogen en heb je dit niet gedaan, dan krijg je een boete en moet je jouw belasting alsnog betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *