Kan Bitcoin worden verboden?

Het zal niemand ontgaan zijn, de Bitcoin is aan een echte opmars begonnen. Door het stijgend aantal beleggers is de koers van de munt door het dak gegaan de afgelopen maanden. Nu is het wel zo dat er veel mensen zijn die zorgen hebben over Bitcoin. Eén van de meest geopperde kritiekpunten tegen Bitcoin is dat het mogelijk verboden kan worden. Maar klopt dit wel? Of is dit een mythe? Om hierachter te komen zal je snel verder moeten lezen, in dit artikel laten we het allemaal zien!

Mogelijkheid tot verbod – kan het voorkomen?

De vraag of Bitcoin verboden kan worden is eigenlijk al wel beantwoord. Dit is te zien aan het feit dat de cryptocurrency in verschillende landen al officieel verboden is. Op dit moment is Bitcoin in slechts een handvol landen volledig verboden en is het bezit van de cryptocurrency in welke vorm dan ook verboden.

Deze landen zijn Algerije, Bangladesh, Ecuador, Egypte, Nepal en Pakistan. Verscheidene andere landen, waaronder Saoedi-Arabië en Taiwan, hebben ook een gedeeltelijk verbod op de cryptocurrency ingevoerd. Door dit verbod zijn financiële instellingen niet in staat gesteld om in de cryptocurrency te handelen of om Bitcoin-transacties te faciliteren. Dit laat zien dat het voor sommige overheden dus mogelijk is om Bitcoin inderdaad te verbieden of om het in ieder geval erg lastig te maken.

Toch kunnen ze de Bitcoin of blockchain niet zomaar uit zetten. Ook bij een totaal verbod kunnen mensen door slimme trucjes toe te passen gewoon Bitcoins kopen en verkopen. Bangladesh probeert door het uitdelen van strenge straffen gebruikers te ontmoedigen om cryptomunten te kopen: je gaat er gerust meerdere jaren de gevangenis voor in!

bitcoin verboden

Waarom willen overheden de Bitcoin verbieden?

Overheden vinden het fijn om alle ingezetenen te kunnen controleren. Cryptovaluta’s binnen decentrale netwerken zijn erg lastig te controleren. Hoe kan je als overheid bijvoorbeeld goed een overzicht houden van de belastingen die worden betaald?

Ook maken overheden zich zorgen om criminele activiteiten die samenhangen met de Bitcoin. Criminelen gebruiken de munt bijvoorbeeld om geld wit te wassen of om illegale producten te verhandelen. Door het anonieme karakter kunnen overheden hier amper tegen optreden.

Ook de overheid geen monetair beleid voeren met een cryptomunt. In economische moeilijke tijden drukt de overheid regelmatig geld bij, maar dit is bij de Bitcoin gezien het decentrale karakter niet mogelijk. Dit gebrek aan controle maakt de Bitcoin in de ogen van veel overheden verdacht.

Verbod op Bitcoin in Europa of de VS?

Laat je echter niet bang maken door het bovenstaande. Een algeheel verbod op Bitcoin is namelijk erg  onwaarschijnlijk in de Verenigde Staten en Europa. Dit komt met name door de vele inspanningen van verschillende lobbygroepen voor cryptocurrency.

Ook zien we een positieve verschuiving in het sentiment onder beleidsmakers tegenover digitale valuta. Dit betekent dat we hier in het Westen niet zo snel te maken krijgen met een verbod. Ondanks dit is het in theorie mogelijk dat overheden het moeilijk kunnen maken om Bitcoin te verkrijgen en te gebruiken, zonder deze officieel te verbieden. Het risico blijft dus bestaan dat de landen als de VS of zelfs Nederland cryptocurrencies zoals Bitcoin hard aanpakken, door bedrijven te dwingen aan strenge regelgeving te voldoen.

Een BTC verbod is lastig te handhaven

Hoewel het mogelijk is dat een regering probeert om de Bitcoin te verbieden, zal het bijna niet mogelijk zijn om dit verbod te handhaven. Tenzij de overheid strikte controle uitoefent op het internet, zullen individuen vrijwel zeker in staat zijn om Bitcoin-wallet software te downloaden, een node te runnen en transacties te voltooien.

In ons land bestaat er veel vrijheid op het internet. De overheid kan (gelukkig) niet zomaar meekijken met wat je doet. Dit brengt met zich mee dat onze overheid niet snel over zal gaan tot het verbieden van Bitcoin.

Zelfs bij een verbod…

Zelfs wanneer een overheid cryptovaluta’s zoals de Bitcoin verbieden, kan het moeilijk tegengegaan worden. Onthoud dat een cryptomunt volledig decentraal is en daardoor erg lastig kan worden verboden.

Volgens een 2019-rapport van We Are Social bezit ongeveer 4% van de internetgebruikers in Egypte momenteel cryptocurrencies, terwijl het officieel verboden is. Ook in landen met strenge controle op het internet is het voor de mensen zelf mogelijk om hier onderuit te komen. Het is dan ook ongelooflijk moeilijk om een verbod op Bitcoin af te dwingen wanneer praktisch iedereen toegang kan krijgen tot de Bitcoin-blockchain via het internet. De techniek is zo complex dat overheden met lege handen staan bij het uitvoeren van een verbod.

Meer regulering

Het is mijn verwachting dat de Bitcoin in de meeste landen niet verboden zal worden. Wel zal de regulering worden verhoogd: financiële toezichthouders stellen bijvoorbeeld steeds strengere regels op om ervoor te zorgen dat de Bitcoin op een verantwoorde manier wordt verhandeld.

In Nederland moet een exchange bijvoorbeeld een vergunning aanvragen bij de Nederlandse Bank. Op die manier probeert de overheid ervoor te zorgen dat mensen niet de mist ingaan bij een malafide partij. Je moet bovendien gewoon belasting betalen over je vermogen in Bitcoins.

Conclusie – kleine kans op verbod

Uit de informatie uit dit artikel kan geconcludeerd worden dat het risico op een algeheel verbod op de Bitcoin relatief klein is. Met name in de landen in het Westen zal er geen verbod komen op de Bitcoin.

Los van het feit dat er een paar landen zijn die wel proberen om Bitcoin te verbieden, is het project vandaag de dag te groot om het echt te stoppen.

Wil je nog meer te weten komen over de toekomst van Bitcoin en crypto in het algemeen? Neem dan zeker even een kijkje bij de andere artikelen die er hier op de site te vinden zijn!

Auteur: Indy van den Berg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *