Waarom kan Bitcoin falen?

Veel experts zijn ervan overtuigd dat Bitcoin veel voordelen met zich mee brengt. Dit houdt alleen niet in dat Bitcoin ook daadwerkelijk zal slagen. Er zijn namelijk ook redenen waarom het zomaar kan zijn dat Bitcoin niet zo populair zal worden als gehoopt. Welke redenen zijn dit vraag je je af? In dit artikel laten wij je het allemaal zien!

Waarom kan de Bitcoin falen?

De bitcoin is veel te volatiel

Eén van de belangrijkste redenen waarom de Bitcoin zou kunnen falen is het feit dat de munt veel te volatiel is vergeleken met normale munten. Het idee is dat hoe meer mensen bitcoins gebruiken, hoe meer bitcoin een geaccepteerde valuta wordt.

Het probleem is echter dat het hiervoor noodzakelijk is dat de munt een bepaalde waarde heeft. Zelfs niet al te stabiele buitenlandse valuta’s hebben een voorspelbare bodem en plafond voor de waarde. Zodra die marges uit de hand lopen, wordt de munt waardeloos.

Hier kan je denken aan een land als Zimbabwe wat te maken kreeg met veel inflatie. Nu de prijs van Bitcoin eigenlijk iedere dag op-en-neer gaat is het niet mogelijk om deze hoge en lage onderliggende waardes te herkennen. Dit maakt het niet zo geschikt als normale valuta.

Overigens kan je als slimme speculant juist profiteren van deze volatiliteit. Bij Plus500 kan je met CFD’s bijvoorbeeld inspelen op zowel stijgende als dalende Bitcoin prijzen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij Plus500:

De bitcoin beurzen worden nog wel eens gehackt

Bitcoin beurzen zijn ook wel platformen of markten waar mensen bitcoins kunnen kopen en verkopen. Mt Gox, een bitcoin beurs in Japan, is ooit gehackt. De verliezen voor de gebruikers worden geschat op meer dan een half miljard dollar. Mt. Gox had een groot aandeel in de wereldwijde bitcoin markt. Het bleek dat meer dan 75% van alle transacties verliep via Mt. Gox.

Op het moment dat Mt. Gox faillissement aanvroeg, waren meer dan 750.000 bitcoins van klanten verdwenen. De mensen die hun geld op deze beurs hadden staan konden dus fluiten naar hun vermogen. Dit maakt het een risicovoller dan het opslaan van geld op de bank. Hier krijg je in ons land namelijk een vergoeding tot 100.000 euro wanneer de bank failliet gaat. Bij Bitcoin is dit echter niet het geval.

crypto falen

De bitcoin wordt veel gebruikt door criminelen

In discussies over bitcoin wordt er vaak gesproken over criminelen die de munt zouden gebruiken. Dit komt met name door het hele fenomeen rondom de website Silk Road. Silk Road was een online markt die als een verborgen Tor-dienst werd geëxploiteerd. Een gebruiker van de site kon er anoniem en zonder toezicht spullen kopen die niet legaal waren.

In maart 2013 bestond 70% van de 10.000 producten op de site uit illegale drugs.  Hoewel Silk Road niet meer bestaat, zijn er genoeg vervangers geweest die de plaats hebben ingenomen. Deze websites nemen allemaal Bitcoin aan voor het verrichten van de illegale activiteiten. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel vraag is bij overheden om bepaalde websites aan banden te leggen. Dit houdt in dat de toekomst van Bitcoin niet bepaald zeker is, helemaal niet in landen met strenge overheden.

De bitcoins kunnen snel verloren raken

Als je een bankrekening hebt is het natuurlijk niet nodig om je rekeningnummer te onthouden om bij je geld te kunnen. Als je een geldig identiteitsbewijs hebt zou je altijd even bij de bank langs kunnen gaan als je jouw pasje kwijt bent geraakt.

Bij Bitcoin is dit echter niet mogelijk. Als je de toegang tot je digitale wallet ID volledig verliest kan je fluiten naar je geld. Zo is er een verhaal van de man uit het Verenigd Koninkrijk die een harde schijf had met Bitcoins. Deze schijf is hij kwijtgeraakt, met als gevolg dat hij ook al zijn geld is verloren. Daar komt bij dat je privé sleutels gestolen kunnen worden. Hoewel er steeds meer veilige wallets worden gemaakt is het een feit dat Bitcoins snel verloren raken als je er niet goed mee om weet te gaan.

De bitcoins worden niet duurzaam gemined

Zoals je weet is het minen van Bitcoins ook wel het proces van het delven van de blokken op de blockchain. Hierbij worden bitcoin-transacties toegevoegd aan het openbare grootboek en worden er nieuwe bitcoins worden gecreëerd. Met behulp van mijnbouwsoftware concurreren “miners” om een lastige rekensom op te lossen om de transacties te valideren.

De mijnwerker die dit het snelste doet krijgt een transactievergoeding en een subsidie van nieuwe bitcoins. Het blijkt dat het delven van alle Bitcoins ruim een terawattuur aan elektriciteit op jaarbasis kost. Dat is ongeveer gelijk aan het totale elektriciteitsverbruik van Zwitserland per jaar. Dit laat zien dat zien dat minen van Bitcoins verre van duurzaam is. Nu maar 9% van de mining bedrijven van mening zijn dat ze slecht bezig zijn is het echt zo dat Bitcoins een negatieve invloed meebrengt voor het klimaat en de natuur.

Deze in efficiëntie komt doordat de winnaar die de oplossing van het raadsel vindt, bitcoins als beloning krijgt. Voor elke winnaar zijn er dus duizenden verliezers die wel allemaal elektriciteit hebben verbruikt om de oplossing te vinden. Bovendien bevinden veel minders zich in China waar energie wordt geproduceerd met kolencentrales. Kolencentrales staan niet bekend om hun goede effect op het milieu..

De Bitcoin is niet schaalbaar

Een ander groot probleem van de Bitcoin is de beperkte schaalbaarheid. Het netwerk kan slechts een handjevol transacties uitvoeren per seconde, terwijl betaalnetwerken als Visa en PayPal er gerust duizenden per seconde uitvoeren. De Bitcoin kan geen serieuze positie innemen als betaaloptie wanneer het erg lang duurt voordat een transactie wordt uitgevoerd. In de praktijk duurt het al snel tien minuten voordat de transactie wordt uitgevoerd: dat werkt niet wanneer je er bijvoorbeeld iets in een winkel voor wilt kopen.

De blockchain wordt bovendien steeds langer, aangezien alle uitgevoerde transacties hier steeds aan worden toegevoegd. Hierdoor wordt het voor nieuwe miners steeds lastiger om deel te nemen aan het delvingsproces, aangezien er steeds meer rekenkracht nodig is. Hierdoor neemt bovendien het decentrale karakter van de Bitcoin af, aangezien het grootste deel van de berekeningen worden uitgevoerd door (centrale) mining pools.

Politieke druk

Ook politieke druk kan de toekomst van de Bitcoin onder druk zetten. De anonimiteit van de Bitcoin wordt door veel gebruikers gezien als een kracht. Natuurlijk is het fijn om je privacy te beschermen wanneer je geld verstuurd, maar overheden zien dit lang niet altijd zo.

De meeste overheden willen controle houden over de betalingen in hun land. Op die manier kunnen criminele transacties en terroristen bijvoorbeeld worden opgespoord. In totalitaire regimes zoals China en Rusland proberen de overheden hun burgers totaal te controleren. Een anonieme, digitale munt helpt dan niet mee.

Wanneer landen transacties met Bitcoins en andere cryptomunten verbieden, dan kan dit de koers van de munt onder druk zetten.

Geen reddingsplan

Tijdens een economische crisis past de overheid allerlei trucs toe om de economie een boost te geven. Door geld bij te drukken en te investeren in bedrijven kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat deze omvallen.

Overheden hebben geen controle over de Bitcoin. Wanneer er sprake is van een crisis, dan kan de overheid daar weinig aan doen. Wanneer de overheid niet kan ingrijpen in tijden van crisis dan kan er totale paniek uitbreken. Ook dit is een reden waarom de Bitcoin kan falen: maatschappijen zullen dit risico niet willen nemen en daardoor niet snel de Bitcoin invoeren als primaire betaalmethode.

Concurrentie

Bitcoin heeft ook wel concurrentie van andere cryptomunten. Bitcoin is natuurlijk de originele cryptomunt en het systeem achter de crypto is briljant. Sindsdien zijn er echter veel andere, sterkere cryptomunten uitgekomen.

Zelf denk ik dan ook dat de blockchain zeker zal blijven. De Bitcoin kan in de toekomst echter vervangen worden door een munt die simpelweg technisch gezien beter is. Zie het als sociale media, het bestaat nog, maar we gebruiken nu allemaal Facebook in plaats van Hyves.

Zal Bitcoin falen?

Door het bovenstaande heb je als het goed is een beter beeld gekregen over de toekomst van Bitcoin. Het klopt inderdaad dat Bitcoin een revolutionaire valuta is die mogelijk veel gebruikt zal worden.

Maar voor het zover is moeten er nog een hoop obstakels overwonnen worden. Indien het de munt niet lukt om de bovenstaande problemen te verhelpen dan is het goed mogelijk dat de munt zal falen. Indien je nog meer te weten wilt komen over cryptocurrencies dan raden wij je aan om te blijven hangen op de site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen die je even door zou kunnen nemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *