Is de Bitcoin een bubbel?

Enkele jaren geleden was de Bitcoin nog helemaal niet bekend. De mensen die deze munt in hun bezit hadden, waren voornamelijk ‘innovators’ met een flinke portie technische kennis. Tegenwoordig is dit wel anders. Steeds meer mensen gebruiken de Bitcoin als betaalmiddel en er zijn nog meer mensen die beleggen in de Bitcoin. Hierdoor neemt het risico op een bubbel toe.

Op deze pagina lees je meer over de Bitcoin als bubbel. Zo lees je wat een bubbel precies inhoudt, maar ook of de Bitcoin inderdaad een bubbel is. Tot slot vertellen we je meer over de gevolgen van het eventueel barsten van de Bitcoin bubbel en de waarschijnlijkheid van dit scenario.

Wat is een bubbel?

In de jaren negentig ging het erg goed met de internetsector. Internetbedrijven beleefden gouden tijden en daarom investeerden steeds meer mensen in dit soort organisaties. Door de vele investeringen in de internetsector, stegen de aandelenkoersen erg snel. Uiteindelijk gingen de stijgingen iets te snel: de internetsector stortte in.

De situatie in de jaren negentig werd later de ‘dotcombubble’ genoemd. De internetzeepbel heeft veel mensen rijk gemaakt, maar ook veel ‘slachtoffers’ gemaakt. Veel beleggers verloren veel geld door hun investering in de internetsector.

Bitcoin bubbel

Veel mensen vragen zich af of de Bitcoin een bubbel is

De waarde van de Bitcoin

Is er sprake van een explosieve waardestijging, dan kan er een bubbel ontstaan. Kijken we naar de Bitcoin, dan kunnen we zeker stellen dat de waarde van deze cryptocurrency in de afgelopen jaren flink gestegen is. Op het hoogtepunt behaalde de Bitcoin zelfs een koers van 20.000 dollar. Deze stijging vond plaats in slechts twee jaar tijd. Nu ligt de waarde van de munt rond de 8000 dollar. Dit betekent dat als je 1 Bitcoin hebt, je hier 8000 dollar voor kunt krijgen.

De Bitcoin als bubbel

Gezien de explosieve waardestijging van de Bitcoin, kunnen we deze munt een bubbel noemen. Toch hoeft de zeepbel van de Bitcoin niet te klappen. De waarde van de Bitcoin kan langzaam omhoog blijven gaan zonder barst, maar de waarde kan ook langzaam dalen. Alleen als de waarde explosief blijft stijgen, is de kans op een barst groot.

De meningen zijn verdeeld over de Bitcoin als bubbel. Sommige experts noemen de munt een flinke zeepbel die ieder moment kan ontploffen, andere experts hebben nog wel vertrouwen in de digitale munt. De vraag of de Bitcoin een zeepbel is, is dus niet zo gemakkelijk te beantwoorden.

Het is in ieder geval duidelijk dat de koers ook explosief kan dalen. Dit gebeurde aan het begin van 2018 toen de symbolische waarde van $20.000 aangetikt werd. De koers halveerde en stabiliseerde daarna. Het is echter maar de vraag of die koers realistisch is. Verdere dalingen liggen natuurlijk altijd op de loer… of komt er een nieuwe bubbel aan?

De mogelijke gevolgen van een barst

Stel, de Bitcoin wordt inderdaad de nieuwe zeepbel en komt uiteindelijk tot barsten. Wat zou er dan precies gebeuren? Alle mensen die hun geld in de munt hebben gestoken, zullen hun inleg verliezen. Misschien houden ze nog wel wat geld over, maar de waarde van hun investering gaat in ieder geval flink naar beneden.

Toch heeft een eventuele barst in de zeepbel ook een voordeel. Als de zeepbel van de Bitcoin tot barsten komt, is de kans namelijk groot dat er een regulatie rondom de digitale munt opgezet wordt. Met deze regulatie kan een eventuele volgende barst voorkomen worden.

Ook kan het instorten van de koers leiden tot een mooi koopmoment. Wanneer een zeepbel barst, zie je vaak dat veel mensen uit paniek alles zoveel mogelijk verkopen. De koers raakt dan in een vrije val. Deze vrije val is echter niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming met de waardedaling van de munt. Uiteindelijk komt de bodem dan in zicht. Dit is het moment waarop je de Bitcoin vervolgens weer kunt kopen!

Een barstende bubbel?

Op dit moment hebben experts, analisten en beleggers nog altijd vertrouwen in de Bitcoin. De kans dat de Bitcoin geheel ten val komt, is dan ook erg klein. Wel is de kans groot dat de koers nog regelmatig zal instorten. Het is daarom belangrijk om je risico’s zoveel mogelijk te beperken wanneer je gaat beleggen in de Bitcoin. Stap daarom gespreid in en investeer alleen maar geld dat je kunt missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *