Wat is een bitcoin adres?

De kans is groot dat je onlangs de term ‘Bitcoin Adres’ voorbij hebt zien komen. Je bent namelijk met een reden bij ons op de site gekomen. Omdat deze term van groot belang is voor het beleggen in digitale valuta en crypto in het algemeen hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje te zetten. Lees daarom snel verder om alles te leren omtrent het Bitcoin adres en over de rol die dit speelt binnen Bitcoin.

In het kort: bitcoin adres

  • Je kunt crypto’s zoals bitcoins sturen en ontvangen op een bitcoin adres
  • Je kunt een bitcoin adres ontvangen door een wallet te downloaden
  • Voor iedere transactie kan je een nieuw adres aanmaken, je privé sleutel beveiligt je transactie
  • Je kunt gebruikmaken van mobiele, web, desktop & hardware wallets

Wat is een Bitcoin adres? – betekenis en functie

Een Bitcoin-adres is een unieke identificatiecode die gebruikt wordt als een virtuele locatie waar de cryptocurrency naartoe kan worden gestuurd. Mensen kunnen de cryptocurrency naar Bitcoin-adressen sturen, vergelijkbaar met de manier waarop fiatvaluta vaak naar e-mailadressen kunnen worden gestuurd.

Wil je bijvoorbeeld bitcoins sturen naar je vriend? Dan moet je het adres van je vriend weten en binnen enkele muisklikken stuur je vervolgens bitcoins naar hem.

Het is dan ook echt een adres wat gekoppeld is aan een bepaalde tijd en plaats. Het Bitcoin-adres is echter niet permanent. Het Bitcoin adres wordt namelijk alleen gebruikt voor het verrichten van een enkele transactie. Is deze transactie afgerond dan zal ook het Bitcoin adres verdwijnen. In tegenstelling tot een digitale portemonnee kan een Bitcoin-adres geen tegoed bewaren. Het is een adres wat gekoppeld is aan een wallet, hier komen we zo op terug.

bitcoin adres

Hoe ziet een bitcoin adres eruit & hoe werkt deze?

Het adres zelf bestaat uit 26-35 alfanumerieke tekens. Deze string is de publieke helft van een asymmetrisch sleutelpaar. Dit is ook wel een combinatie tussen privé en publieke sleutels. Voor dit artikel is het niet van belang om hier uitvoerig bij stil te staan. Wel is het van belang dat je weet dat het Bitcoin adres voor iedereen zichtbaar is als mensen dit in willen zien.

Een voorbeeld van een bitcoin adres is: 1BvBMSEYsrWetqTFn5Au5m4GFg7xJaNVN2’

Digitale portemonnees of Bitcoin-clients genereren adressen door middel van cryptografische bewerkingen. Met deze bewerking zal een software aan de slag gaan om een private sleutel te maken via een asymmetrisch handtekeningalgoritme. Vervolgens wordt de publieke sleutel van de private sleutel afgeleid. De gebruiker ondertekent met de private sleutel en verifieert die handtekening met de openbare sleutel.

Een speciaal adres

Sommige bitcoin adressen beginnen met een 3 en zien er bijvoorbeeld zo uit: 38ccq12hPFoiSksxUdr6SQ5VosyjY7s9AU. Dit type adres wordt gedeeld door meerdere mensen of partijen. Voor het versturen van bitcoins is in dit geval toestemming nodig van meerdere partijen, wat vaak mogelijk is door een unieke pincode of wachtwoord te gebruiken.

Tip: gebruik steeds weer een nieuw adres voor het ontvangen van cryptobetalingen! Op die manier voorkom je dat mensen je activiteiten kunnen volgen.

Soorten Bitcoin adressen – P2PKH en P2SH

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een Bitcoin adres dus een speciaal adres met een reeks tekens. Deze tekenreeks bedraagt tussen de 26 en 35 alfanumerieke tekens in totaal. Er zijn drie verschillende soorten Bitcoin-adressen: Pay-to-PubKey-Hash (P2PKH, ook bekend als Legacy-adres), Pay to script hash (P2SH) en Bech32. Niet alle wallets ondersteunen alle drie de adresformaten. Het is in dit opzicht handig om even in te zoomen op de diverse soorten Bitcoin adressen.

P2PKH-adressen

P2PKH-adressen zijn aan te merken als het oorspronkelijke Bitcoin-adresformaat. Dit is de reden dat deze ook wel bekend staan als Legacy-adressen. Ze beginnen met het cijfer 1 en zijn altijd gevoelig voor hoofdletters. Alle wallets zouden legacy-adressen moeten ondersteunen. Dit houdt in dat je Bitcoins moet kunnen ontvangen die van een Segwit-adres naar een legacy-adres zijn gestuurd.

Over het algemeen zijn dit dan ook de meest handige adressen die je kunt gebruiken. De totale kosten die gepaard gaan met de transactie zijn over het algemeen hoger voor P2PKH-adressen. Nu deze adressen bij alle wallets gebruikt kunnen worden hoef je je geen zorgen te maken over incompatibiliteit.

P2SH-adressen

Pay to script hash (P2SH)-adressen hebben een vergelijkbare structuur als P2PKH-adressen, maar beginnen met een 3 in plaats van een 1. Het formaat is geïntroduceerd ter ondersteuning van de SegWit update van het Bitcoin-protocol. Dit is in het kort een protocol wat ervoor heeft gezorgd dat de handtekeninggegevens van de Bitcoin-transacties af konden worden gehaald.

Dit zorgde ervoor dat de transactiegegevens die in Bitcoin-blokken moesten worden opgeslagen, minder groot werden. Het gevolg hiervan is dat de transacties die via deze update lopen veel sneller verwerkt kunnen worden dan de normale transacties. Dit houdt dan ook in dat P2SH-adressen lagere transactiekosten hebben dan de andere soorten adressen. Nu is het wel zo dat niet iedere wallet dit Bitcoin adres ondersteunt.

Hoe werken Bitcoin- wallet?

Het bitcoin adres is nauw verbonden met de onderliggende bitcoin wallet. Bitcoin- wallets maken het verzenden en ontvangen van cryptocurrency mogelijk door zich te houden aan het Bitcoin-protocol. Deze portemonnees zijn ingewikkelde softwareprogramma’s die mensen met weinig tot geen technische kennis in staat stellen om onderdeel uit te maken van de volledige Bitcoin-blockchain. Dit maakt het mogelijk om cryptocurrencies te verhandelen. Bitcoin wordt niet opgeslagen in een portemonnee in dezelfde zin als contant geld wordt bewaard in je fysieke portemonnee.

Alle Bitcoin bestaat namelijk op de blockchain. Daar komt bij dat je eigenlijk niet echt een Bitcoin bezit. In plaats daarvan bezit je de combinatie van de sleutels waarmee je toegang hebt tot de bitcoin en deze kunt verplaatsen. De bitcoin die je koopt is veilig als je jouw sleutels goed opslaat.

Wallets bevatten minstens een bijbehorende private sleutel en een publieke sleutel. Het is dus een combinatie van de private sleutel(s) en de publieke sleutel die een Bitcoin wallet maakt. Beide sleutels zijn van belang om toegang te krijgen tot jouw Bitcoin en om deze te kunnen verhandelen. Zonder beide sleutels heb je dan ook niets aan je Bitcoin adres.

Welke wallets zijn er eigenlijk?

Wil je gebruik kunnen maken van een Bitcoin adres dan is het noodzakelijk om een Bitcoin wallet te gebruiken. Zoals we al hebben verteld wordt het Bitcoin adres namelijk aan de wallet gekoppeld. Dit brengt met zich mee dat de keuze van de wallet van groot belang is voor het afwikkelen van je order. Er zijn verschillende wallets je kunt kiezen. Hieronder vind je de beste opties terug, gerangschikt van het minst veilig tot het meest veilig om te gebruiken.

Web-portemonnees

Web-portemonnees bieden toegang tot Bitcoins vanaf elke plek, op elke browser of mobiel apparaat. Een groot nadeel van de web wallet is dat je hierbij jouw privé sleutels online opslaat. Coinbase en Blockchain zijn populaire aanbieders van web-portemonnees.

Precies, het gaat hier om wallets die op de website van een exchange te vinden zijn. Dit zijn ook wel de handelsplaatsen waar je terecht kunt voor het kopen en verkopen van alle mogelijke soorten cryptovaluta. Dit soort platformen zijn in het verleden regelmatig gehackt, waardoor je al je opgeslagen bitcoins kunt verliezen.

Wanneer je toch voor een online wallets kiest, dan is het van belang om de juiste beveiliging in te stellen en om echt een sterk wachtwoord te kiezen. Om het nog veiliger te maken kan je kiezen voor een extra beveiliging laag middels je telefoon via 2FA beveiliging.

Desktop-portemonnees

Desktop-portemonnees worden geïnstalleerd op een desktopcomputer en bieden de gebruiker volledige controle over de portemonnee. Desktop-portemonnees functioneren als een adres voor de gebruiker om Bitcoins te verzenden en te ontvangen. Ze bieden de gebruiker ook de mogelijkheid om een privésleutel op te slaan. Een paar bekende desktop-portemonnees zijn Bitcoin Core, MultiBit, Armory, Hive OS X, en Electrum.

Met een desktop wallet is het mogelijk om op een veilige manier je Bitcoins te versturen. Een klein nadeel is wel dat de desktop wallets verbonden zijn met het internet. Dit brengt het risico met zich mee dat hackers toegang kunnen krijgen tot jouw munten als ze erg hun best doen.

Mobiele portemonnees

Mobiele portemonnees vervullen dezelfde functies als een desktop-portemonnee. Mobiele portemonnees vergemakkelijken betalingen in fysieke winkels via “touch-to-pay” en het scannen van een QR-code met Near Field Communication (NFC).

Bitcoin Wallet, Hive Android, en Mycelium Bitcoin Wallet zijn voorbeelden van goede mobiele wallets die men op dit moment kan vinden. Bitcoin-wallets zijn meestal compatibel met iOS- of Android-systemen. Er is veel malware die zich voordoet als Bitcoin-wallet. Kies je ervoor om een mobiele wallet te gebruiken dan is het dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar de app die je installeert. Via internet kan je gelukkig talloze testsites vinden die alle mobiele wallets aan de nodige testen hebben onderworpen.

Hardware portemonnees

Hardware portemonnees zijn verreweg de veiligste portemonnees. Dit komt doordat ze Bitcoins opslaan op een fysiek apparaat dat meestal op een computer wordt aangesloten via een USB-poort. Een hardware wallet lijkt dan ook op een soort USB stick. Ze zijn praktisch immuun voor virusaanvallen en er zijn maar weinig risico’s verbonden aan het gebruik van deze wallets.

Deze apparaten zijn de enige Bitcoin-portemonnees die niet gratis zijn. Voor een goed model ben je zo’n 100 euro kwijt. Deze kosten zijn het overigens meer dan waard nu je zeker weet dat je munten veilig zijn bij het adres. Bekende aanbieders die hardware wallets aanbieden zijn onder andere Trezor en Ledger.

Hoe kan je een exchange wallet gebruiken?

Begin je net met beleggen in cryptovaluta dan zal je waarschijnlijk gebruik maken van een exchange voor het opslaan van je munten. Dit komt puur door het feit dat je in het begin eerst je munten aan moet schaffen voordat je ze over kunt zetten naar een veiligere soort wallet.

Hoe kan je het adres gebruiken vraag je je af? Zodra je de portemonneefunctie hebt ingeschakeld op de cryptocurrency exchange van je keuze ben je in staat om een stortingsadres in je account te genereren. Dit vind je meestal in het stortingsgedeelte van de website. De meeste cryptocurrency-exchanges staan gebruikers niet toe om meerdere adressen voor een enkele cryptocurrency te genereren. Dit zorgt er dus voor dat je gedwongen bent om hetzelfde adres voor elke transactie opnieuw te gebruiken.

Hoewel de meeste cryptocurrency exchanges gebruikers voorzien van een cryptocurrency wallet, is het belangrijk om op te merken dat niet alle exchanges betrouwbaar zijn. Er zijn een aantal nepbeurzen die alleen maar bestaan om de stortingen te stelen van mensen die niet goed opletten. Kies daarom altijd voor een betrouwbare beurs als Coinbase, Bitfinex, Binance of Bitvavo als je volledig veilig wilt beleggen. Doe je dit niet dan kan je voor vervelende verrassingen komen te staan als je pech hebt.

Conclusie – maak jij ook een Bitcoin adres aan?

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel wat meer weet over de rol die het Bitcoin adres speelt bij het versturen of opslaan van digitale valuta. Zolang je niet van plan bent om jouw munten over te boeken heb je geen Bitcoin adres nodig. Je kunt namelijk ook beleggen in speciale CFD producten waarbij je belegt in cryptocurrency zonder dat je hierbij daadwerkelijk de digitale munt aanschaft. Je koopt als het ware een certificaat wat je recht geeft op een aantal Bitcoins. Wil je nog meer te weten komen over de cryptomarkt? Blijf dan zeker even hangen hier op de site, er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je even goed door zou moeten nemen!

Auteur: Indy van den Berg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *