Betaal je belasting over je Bitcoins?

Het is duidelijk dat je belasting moet betalen over je inkomsten. Echter, veel mensen weten niet zo goed hoe het nu precies zit met Bitcoins. Deze digitale munten vallen onder je bezit, maar moet je er dan ook belasting over betalen? Het antwoord op deze vraag, lees je op deze pagina.

Wel of geen belasting betalen?

Het is belangrijk om te weten dat je over de Bitcoins die je bezit, inderdaad belasting moet betalen. Heb je Bitcoins, dan vallen deze munten onder jouw ‘overige bezittingen’. De overige bezittingen die je hebt, geef je op in box 3. Ook als je een klein aantal Bitcoins bezit, moet je dit aangeven bij de Belastingdienst. Bitcoins vallen namelijk altijd onder jouw bezit en dit betekent dat je belasting moet betalen over de waarde van de digitale munten.

Overigens geldt dit niet alleen bij de Bitcoin. Heb je andere digitale munten, zoals de Ethereum of de Litecoin, dan moet je hier ook belasting over betalen. Net zoals de Bitcoin, vallen deze munten onder box 3.

Belastingdienst Bitcoins

Vermogensbelasting betalen over jouw cryptomunten

Je betaalt vermogensbelasting over jouw vermogen in Bitcoins. De winst die je maakt als gevolg van een koersstijging, wordt gezien als vermogensgroei.

Goed om te weten: bij het opgeven van jouw vermogen, geldt er altijd een vast bedrag dat vrijgesteld is van belasting. Dit heet het heffingsvrije vermogen. Het heffingsvrije vermogen van 2017 is 50.000 euro (met fiscale partner) of 25.000 euro (zonder fiscale partner).

Hoeveel belasting je moet betalen, is afhankelijk van de waarde van jouw vermogen. Tot en met 75.000 euro aan vermogen betaal je slechts 0,86 procent aan belasting. De eerste 25.000 euro (zonder fiscaal partner) of 50.000 euro (met fiscaal partner) zijn belastingvrij. Tot en met een vermogen van 975.000 euro betaal je 1,38 procent aan vermogensbelasting. Vanaf 975.001 euro aan vermogen is het belastingpercentage 1,61 procent.

Bitcoins vermelden in de aangifte

Ga je belastingaangifte doen, dan check je eerst hoeveel jouw Bitcoins of andere cryptomunten waard waren op 1 januari van het jaar waarvan je aangifte doet. Moet je aangifte doen voor 2017, dan check je hoeveel jouw munten waard waren op 1 januari 2017. Vervolgens vul je deze waarde in bij box 3 van jouw belastingaangifte.

Bij het vaststellen van de waarde van een Bitcoin wordt er dus uit gegaan van de zogenaamde peildatum. Dit betekent dat de Bitcoin een hele andere waarde kan hebben op het moment dat je de aangifte invoert. Bij de Bitcoin heb je daardoor het risico dat je een significant hoger belastingpercentage betaalt wanneer je de waarde uitzet tegen het belastingpercentage.

Het gevolg van belastingontduiking

Het is belangrijk eerlijk aan te geven hoeveel Bitcoins je bezit. Doe je dit niet en komt de Belastingdienst erachter dat je hebt gelogen bij je aangifte, dan krijg je een boete. Ook moet je het bedrag dat je niet aan belasting hebt betaald, alsnog betalen.

Is de waarde van jouw cryptomunten gestegen? Dan moet je dit ook duidelijk aangeven bij de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan wordt de waardestijging van jouw Bitcoins als zwart geld gezien. Het is lastig te verklaren waarom je zwart geld hebt verdiend. De kans dat je een boete krijgt over het bedrag dat je niet aan belasting hebt betaald, is dan ook groot. Ook moet je de belasting die je niet betaald hebt door het verzwijgen van een waardestijging, achteraf alsnog betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *